Dossziék Választás 2010 Márkus János válaszol

Márkus János válaszol

Az elmúlt napokban folyamatoson kerestük és még keressük kérdéseinkkel a polgármester-jelölteket. Első körben ugyanazt az öt kérdést tettük fel mindegyiküknek. A visszajelzéseket a beérkezés sorrendjében közöljük. A továbbra kattintva Márkus János, a Pécelért Baráti Kör polgármester.jelöltjének válaszait olvashatja.

1. Hogyan értékeli az elmúlt négy évet?

Ha röviden kell összefoglalni, akkor leginkább a felelőtlen gazdálkodással tudnám jellemezni. Közel 3 milliárd forintos az adósság és sétálva a városban, nem igazán látom ennek nyomát. Nem látható, hogy konkrétan milyen fejlesztésekbe ment a pénzt.

2. Vannak-e olyan jelenleg futó fejlesztések, beruházások, amiket újraértékelne, felülvizsgálna esetleg meg is állítana?

Igen vannak ilyenek. Először is a Kossuth teret érintő beruházást vizsgálnám meg, ami érinti a Zeneiskola kerítését is. A Zeneiskola műemlék jellegű. Azt gondolom ezt a kérdést meg kell vizsgálni, hogy mit lehet és mit nem. A második ilyen kérdőjeles fejlesztés a termálterület beruházás. A területet még az én polgármesterségem idején vásárolta az önkormányzat azzal a céllal, hogy valódi turisztikai attrakció legyen. Ezzel szemben a területen beruházó vállalkozó üzleti érdekei csak a lakásfejlesztésekig terjednek, inkább csak abban érdekelt. A legutolsó szándéka, hogy ott valaha is legyen egy fürdő. "Bütyökáztatót" és nem fürdőt fog oda építeni. Márpedig több házépítésre, terület-növelő beruházásra nincs szükség, az infrastruktúra már most sem bírja el a lakosságszám növekedését. Az utak, buszok, közlekedés, vízellátás állapota finom szólva is kívánni valót hagy maga után. De fontos hangsúlyozni, hogy nem tudom pontosan milyen fázisban van a beruházás, van-e még lehetőség beavatkozni, a folyamatokat megfelelő irányba terelni.

3. Milyen feladatokhoz látna először megválasztása esetén?

Bevételekre van szükség. Persze én most az "utca embere" vagyok, hiszen az előző ciklusban nem voltam képviselő, nincs rálátásom a dolgokba. Mindenképpen egy leltárral kell kezdeni. Ismerni kell a felvett hitelek pontos parmétereit, kondícióit. A hiteleket jövő év januárjától fizetni kell. Ez nem kis terhe a városnak, amivel valamit kell kezdeni. El kell menni a bankokhoz, tárgyalni kell velük az átütemezési lehetőségekről, prolongálásról. Ilyen típusú tárgyalásokat egyébként polgármesterségem idején is sikerrel bonyolítottam le. Másrészt meg kell nézni, mik a mobilizálható pénzeszközök. Egy süllyedő hajóból persze először nem a matrózokat kell kidobni, hanem a krumpliszsákokat. Meg kell nézni, mi az ami nélkül még biztosítható a város normális működése. A vízműfejlesztés kérdését is alaposan meg kell vizsgálni. A vízdíj most nagyon magas, a vízeálltás akadozik. Ezt a helyzetet kezelni kell. Egy város gazdálkodása egyébként ugyanolyan mint egy háztartásé csak nagyobb méretekben.

4. Miben látja Pécelen a fejlődés lehetőségét? Milyen fejlesztési területekre kell(ene) helyezni a hangsúlyt?

Biztos nem olyan fejlesztésekben, mint ami a többiek írnak: játszótér, sétálóutca stb. Jó és szükséges fejlesztések ezek, de most 12. rangú kérdések. Az első, hogy ne kerüljön a város csődhelyzetben. Adót biztosan nem szabad emelni, inkább azt kell elérni, hogy a jelenleg nem itt adózó vállalkozók is ide fizessék a helyi adót. Akár a terhek csökkentésével. Nem tudom továbbá, hogy a termál területtel mit lehet még kezdeni, milyen fázisban áll a beruházás, de a város érdekét szolgáló irányba kellene terelni a beruházást. Egy biztos, a lakosságot nem szabad tovább terhelni.

5. A pecelinfo.hu választási fórumán többször névtelenül is tesznek megjegyzéseket. Van-e olyan állítás, vélemény, ami tényszerűen nem igaz vagy vitatkozna az állítással?

Minden ellenkező hireszteléssel ellentétben nem a KDNP hanem a Pécelért Baráti Kör polgármester-jelölte vagyok. Tudomásul vettem Harrach Péter (KDNP parlamenti frakcióvezetője) tárgyban írt levelét, miszerint a párt nem indít saját polgármester-jelölteket FIDESZ-es jelölt ellenében.

Másrészt megfogalmazódott a vád, hogy az MSZP "jelöltje" lennék. Még egyszer hangsúlyozom, hogy a Pécelért Baráti Kör jelöltje vagyok. 1998-as polgármesterré választásom idején valóban támogatott az MSZP, de ez csak támogatás volt. Az MSZP ezen a választáson nem indított önálló jelöltet és engem támogatott. Az igaz, hogy nem kértem ki magamnak, hogy ne támogassanak, de hogy miért döntöttek így, azt tőlük kell megkérdezni. Ehhez az időszakhoz (1998) köthető, hogy az akkor polgármester egy szemét- és hullaégetőt tervezett építtetni a város természtvédelmi területén. Ezzel szemben mi aláírás-gyűjtést kezdeményeztünk. Ezt az általunk kezdeményzett akciót a helyi MSZP is támogatta. Én tehát nem voltam az MSZP jelöltje, csak támogatásukat élveztem. Ellentétben Kuszák úrral, aki saját egyéni érdekei miat nyolc éven keresztül beállt az MSZP mögé alpolgármesternek. Azt mondja, hogy "ellenzékben" végezte munkáját. Ez nagy valótlanság. Ő nyolc éven keresztül együtt kvaterkázott az MSZP-s polgármesterrel és sütögette a saját pecsenyéjét.

Kuszák valótlanságot állít akkkor is, amikor kijelenti, hogy tiltakozott a vízdíjemeléssel szemben. Kezemben vannak dokumentumok amik alapján látható, hogy a név szerinti szavazáson az összes FIDESZ-es az emelés mellett szavazott. Összeszámolva a szavazatokat, látható, hogy ha egyikük is nemmel szavaz, nem kap támogató döntés a díjemelés a testületben.

Végül: aki hazudik az egyéb aljasságokra is képes. Ítéljenek a péceli választópolgárok.

 

 

Szeptember közepén a jelölteket egy bővebb, személyes interjú keretében szeretnénk megszólaltani. A helyszínt és a kávét a Kastély Vendéglő biztosítja.