Hírek Helyi hírek Normál helyi Új óvoda nyílik Pécelen

Új óvoda nyílik Pécelen

Egy Budán már évek óta üzemelő Nemzetközi Angol Nyelvű Óvoda tagintézménye nyitja meg kapuit hamarosan Pécelen (Szemere u. 8.). A gyerkőcöket angol anyanyelvű óvó nénik és óvó bácsik (többek között amerikai, kanadai, fülöp-szigeteki) várják énekkel, zenével, tánccal, rendszeres testmozgással (lovaglás, úszás) és egészséges étrenddel. Kirándulások formájában rendszeres látogatásokat szerveznek a budai anyaintézménybe ezzel még jobban erősítve a multikulturális oktatást. Az intézmény bemutatkozása Pécelen nyári táborral és ingyenes próbahéttel indul. Az óvodáról Moharos Gabriellát, a tulajdonost kérdeztük.

 

Milyen korán érdemes elkezdeni a nyelvtanulást?

Manapság egyre több és több szülő ismeri fel, hogy milyen jelentősége és előnyei vannak a korai, kisgyermekkorban elkezdett idegennyelv tanulásnak, s mind többen érdeklődnek az iránt, hogy segíthetnék ők maguk gyermekük idegennyelvi fejlődését. Sok tévhit kering azonban még mindig a korai nyelvtanulással kapcsolatban, melyet itt szeretnénk eloszlatni.

Melyek azok a legfontosabb tudnivalók, melyet ajánlatos ismerni, ha szeretnéd gyermeked már kicsi korban idegen nyelvre tanítani vagy taníttatni?

Sok szülőben élnek még a régi beidegződések, miszerint előbb az anyanyelvét tanulja meg rendesen egy gyermek. Ez a felfogás egészen a 18-19. századig, a rousseau-i elvekig visszavezethető. Ő például nem tudta elképzelni, hogy 14-15 éves kor alatt meg lehet idegen nyelven tanulni, követői pedig még morálisan is alacsonyabb rendűnek tekintették az olyan gyermeket, aki két nyelven tanult.

Sokunkban mély nyomot hagyhatott a kötelező iskolai nyelvtanulás is, mely során felesleges tartalmakon keresztül, szótárazással, fordítással, szavak bebiflázásával történt az idegen nyelv tanulása. A korai nyelvtanítással kapcsolatban csak a kilencvenes évektől tapasztalható oldódás.Milyen előnyei vannak, ha a kicsik már egész korán találkoznak másik nyelvvel?

A gyerekek nem is tudnak róla, hogy rendszert tanulnak, felszedik a nyelvet (szaknyelven elsajátítják). Ez nem tudatos tanulás, hasonló az anyanyelv elsajátításához, spontán motiváció és érdeklődés jellemzi. A szabályokra a kicsik "ráéreznek", nem tudatosan tanulják meg.
Már az újszülöttek is képesek különbséget tenni a különböző nyelvek hangjai között. Születéskor olyan fonetikai bázis áll rendelkezésünkre, mely lehetővé teszi, hogy bármely nyelv anyanyelvünkké válhasson. Ez a képesség hat-hét éves kor táján megszűnik a beszélőszervek teljes működésének kialakulásával, ezért, ha ki szeretnénk használni ennek lehetőségét, érdemes korán kezdeni a nyelvvel való foglalkozást.

A kicsik sokkal természetesebben fogadják el, hogy egy tárgyat, cselekvést, tartalmat többféle módon, több nyelven is meg lehet nevezni.
Kicsi korban még görcsök, szorongások nélküli a nyelvtanulás: a gyerekek számára nem gond, hogy meg kell szólalni idegen nyelven, a hiányosságokat mimikával, gesztusokkal pótolják.

Segíthetünk a nyelvtanulás iránti fogékonyság, érzékenység kialakulásában – mindezt a velük született egészséges kíváncsiság kihasználásával. A könnyedség megőrzésével jó alapot adhatunk a későbbi iskolai nyelvtanuláshoz is.

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

Nagyon fontos a játékosság, a spontaneitás, észrevétlen tanulás és tanítás kell, hogy legyen a nyelvvel való foglalkozás.
A kommunikáció az adott nyelven természetes élethelyzetekben történjen. Tévedés azt hinni, hogy ez csak anyanyelvi személlyel, vagy felkészült nyelvtanárral érhető el. Az OkosBaba programban szerzett tapasztalataink szerint történhet a szülővel is, fontos azonban néhány szabály betartása. (Hasznos lehet azonban, ha anyanyelvűvel kerül rendszeresen kapcsolatba gyermekünk.)

Sok-sok mondókával, verssel, dallal (cd-k segítségével), mesével (dvd-n), kezdjük a tanítást. Később alkalmazhatunk egyszerűbb utasításokat, kérdéseket.
Ha gyermekünk megérti a nyelvet, de magyarul válaszol, vissza idegennyelven válaszoljunk neki. Ne fordítsuk a szavakat, próbáljunk olyan nyelvi környezetet teremteni, mint az anyanyelve esetében (még ha egyszerűbbet is). Használjunk egyszerű utasításokat, a mindennapi rutinba épüljön be az idegen nyelv.

A kisgyerek cselekvésen keresztül tanul: adjunk olyan feladatokat, játsszunk olyan játékokat, amelyekben egész testükkel adhatnak választ a megértett információra. Sok demonstrációt alkalmazzunk (képek, bábok, kártyák, tárgyak, cselekvések, számítógép).

Minél korábban kezdjük, annál könnyebben és gyorsabban lehet eredményt elérni. Azok a gyerekek, akik korán megismerkednek valamilyen nyelvvel, hosszú távon magasabb szintre jutnak el. Minden gyermek 6 éves koráig tud bármilyen "idegen" nyelvet anyanyelvi szinten elsajátítani könnyedén. A hangsúlyt fektessük a szókincs bővítésére: eleinte úgyis csak érteni fog a kicsi, aztán szavakkal fejezi ki magát. A lényeg a kommunikáción legyen, mindennapi élethelyzetek szavait, utasításait alkalmazzuk (étkezés, tisztálkodás, játék stb.).

Hogyan működik ez a valóságban Pécelen?

Mi már 2,5 éves korától fogadjuk a gyermekeket, a szobatisztaság nem feltétel!
A PLANET-KIDS Óvoda reggel 7:00-től este 18:00-ig tart nyitva (illetve gondolva az elfoglalt szülőkre, előre egyeztetett esetben ügyeletet is tartunk)

Kis létszámú csoportokkal, fiatalos, motivált, gyermekközpontú, kedves óvó nénik, akik családias légkörben, kiemelten foglalkoznak a gyermekekkel.

A PLANET-KIDS Óvodában kizárólag minőségi alapanyagokból készült, egészséges ételeket és italokat adunk a gyermekeknek. A túlzott só- és cukortartalom nálunk ismeretlen fogalom. A gyermekek naponta kapnak friss zöldséget és gyümölcsöt, valamint teljes kiőrlésű tartósítószermentes pékárukat.
Iskola-előkészítő csoportot is indítunk, iskolai igazolással.

További kérdés esetén Gaby szívesen válaszol a kérdésekre az alábbi elérhetőségeken:

Planet Kids Óvoda, Pécel
Szemere u. 8.

Szeptembertől az óvodai ellátás ára (heti 5 nap étkezéssel) havi 55.000 Ft.

Moharos Gabriella

06-30-246-8886
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
www.planet-kids.hu

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2021. Február 28., Vasárnap, Elemér napja van. Holnap Albin napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!