Hírek Helyi hírek Normál helyi "Mindegyikünknek gazdaként kellene a városra tekinteni"

"Mindegyikünknek gazdaként kellene a városra tekinteni"

Egy csomó jó dolog történik Pécelen a tilosban parkoláson és a kutyák elvesztésén túl. A Mozdulj Pécelért szervezet pont az a társaság - és szerencsére egyre több ilyen van városunkban - amitől egyre jobb pécelinek lenni. Szilvási Ágotát, a Mozdulj Pécelért mozgalom aktivistáját kérdeztük a csapatról, tervekről, programokról.

Több péceli programon láttuk már a Mozdulj Pécelért szervezetet. Legutóbb a város szépítésében vállaltak szerepet. Mik voltak eddig a legjelentősebb akciók?

Az Önkormányzat kérésére felvállaltuk, hogy virággal beültetünk egy általuk kijelölt területet. Mi történetesen a Református Templom és a kastély mellett futó járda és az úttest közötti 100 nm-es területet kaptuk (a várost szépítőkről itt írtunk: Polgármesteri köszönet).  Egy Sopronban élő nyugalmazott kertészmérnök, Sanyi bácsi vetette a virágmagokat itt Pécelen, és járt gondozni őket tavasz óta, amikor csak tehette. Nagyon lelkesen segített nekünk, hiszen neki is fontos a városunk. Korábban az Adventista Teológiai Főiskola hallgatója volt.

Szintén az Önkormányzat felkérésére ajánlottuk fel segítségünket önkéntesként, hogy a városi gyermeknapon különböző ingyenes szórakozási lehetőséget biztosítunk a város gyermekei számára. Láthatatlan élményszínház várta az érdeklődőket, a kisebbek ügyességét a pecázás tette próbára. Apró ajándékokkal is megleptük őket – színes cukorkákkal, gyümölcsökkel, magvakkal, müzli szeletekkel. Felállítottunk egy trambulint is, amiben szívesen vezették le felesleges energiáikat a gyerekek. Tavaly az eső sajnos bevert minket a Gyermeknapról. Nem tudtuk ugyanis, hogy a sátrunk nem vízálló, így muszáj volt összepakolni, mert számítógép, nyomtató és egyéb elektromos készülékkel mentünk ki, amiket nyilvánvalóan nem tudtunk megvédeni az esőtől. Viszont a Juniálison végig tudtunk dolgozni. Megállás nélkül festettük a gyerekek arcát, képkereteket készítettünk velük együtt. Családi fotózásra is volt lehetőség, amit azonnal ki is nyomtattunk a ’klienseknek’.

Szilvási Ágota vagyok, három gyereket neveltem fel férjemmel a 26 év alatt. Pécelen lakunk már 10éve. Matematika-ének-zene és angol tanár vagyok. Nyelv-zene-matematika az életem mozgatója. Minden korosztály nevelésébe, tanításába belekóstolhattam már az eltelt évek alatt, ám legjobban a középiskolás korúakkal tudok bánni. Nagyon sokat tanultam tőlük és róluk. 2011-ig a Ráday Pál Gimnáziumban tanítottam angol nyelvet, most pedig a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tanítok. Fontosnak tartom elmondani, hogy szeretem az embereket, és az Istenben való hitem elsősorban az értük való szolgálatban nyilvánul meg.

Korábban, 2011 tavaszán a Penny parkolónál lévő zöld területen végeztünk egészségügyi méréseket, felajánlottunk a péceli lakosoknak dohányzásról való leszokást segítő kurzust, amire sajnos a városból senki nem jött el, azonban dr Mucsi János tüdőgyógyász-belgyógyász nekünk, a 3 fős segítő csapatnak is megtartotta az előadását. Dohányozni biztosan nem fogunk.

Ha jól tudom a szervezet még 2011-ben alakult, az Európai Önkéntesség Évében? Ehhez képest még 2012-ben is aktív. Ezek szerint ennyire bejött az első év? Honnan jött az ötlet?

Először azt szeretném tisztázni, hogy a Mozdulj Pécelért nem igazán szervezet inkább mozgalomnak mondanám, vagy akár egy gondolkodási formának, egy szemléletnek. Bennem már évek óta megfogant a gondolat, hogy Pécelen (és nem csak itt) a lakosság segítsége nélkül nem tud fejlődni a város. Valahogy mindegyikünknek gazdaként kellene a városra tekinteni.

A 2011-es Európai Önkéntesség Éve annyiban segített előrelépni, hogy rátaláltam a Szívességközösség akkori honlapjára, ahol Joós István kezdeményezésében megvalósulni láttam mindazt, amiről álmodtam. Emberek felajánlották segítségüket egymásnak, kérhettek szívességet egymástól – minden érdek és ellenszolgáltatás nélkül.

A Mozdulj Pécelért felszólítással a célunk az, hogy a Pécelen élők magukénak érezzék a közösséget, vegyék ki a részüket lehetőségeik szerint a városért illetve az itt élőkért végzett munkában. Az ötletet egy kis csapat önkéntes - mindenféle foglalkozású, hátterű és korosztályú ember - próbálta megismertetni a péceliekkel. Olyan emberek, akik hisznek abban, hogy számít minden apró lépés, amit a másikért megteszünk, hogy lehetséges érdek nélkül szívességet tenni, felajánlani, de elfogadni is. Szeretnénk továbbra is élen járni, másokat is bevonni…

Hogy fogadják a péceli emberek az önkéntes megmozdulást? Gondolok itt elsősorban az olyan akciókra, mint 2011 áprilisában az ingyenes ölelés.

Először nyilván meglepődtek – milyen szervezet zaklat már megint minket? Az ingyen ölelésben szívesen segített az osztályomból is pár diák. Az ő elmondásuk alapján olykor döbbenetes reakciókkal találkoztak. Szinte mindenki szívesen vette az ölelést, de voltak olyanok, akik elérzékenyültek ettől a gesztustól, vagy azért, mert a családjuk messze van, ritkán látja az ilyen korú unokáit vagy azért, mert már olyan hosszú ideje senki sem érintette meg őket. Vettünk egy láda gyönyörű almát, hogy egy szál cigiért adjunk egy almát. A cigit bedaráltuk utána. Ez a kezdeményezés nem volt mindenkinél népszerű, mert többen nem voltak hajlandók lemondani egy szál cigiről sem. Aztán fordítottunk a dolgon, és azoknak kezdtünk osztogatni almát, akik nem dohányoztak. A dohányzás leszokást segítő foglalkozásokról már az előbb beszéltem.

Már tavaly a Juniálison jobb volt az emberek reakciója, illetve az idei Városi Gyermeknapon is. Szinte megállás nélkül dolgoztunk. Természetesen, mindegyik alkalommal sikerült toborozni önkéntes segítőket a városból.

Nem titok, hogy az Adventista közösség keretein belül működik a csoport. A programokon eddig nagyrészt fiatal résztevőkkel találkoztunk. Hány tagja van a szervezetnek, hogy lehet belépni?

Igen, a mozgalmat a Péceli Adventista Közösség önkéntesei indították el minden politikai vagy vallási agitációs szándék nélkül. Megfogalmaztuk, hogy mindegyikünk felelőssége képességeink szerint hozzá járulni szűkebb és tágabb környezetünk jólétéhez. A kis közösségünk teljes lelkesedéssel végzi az önkéntes munkát. Igen, sok fiatal önkéntest tudunk megmozgatni, akik főként a gyermekeinkből illetve a minket körülvevő fiatalokból állnak. Mivel még egyszer hangsúlyozom, ez egy mozgalom vagy egy életszemlélet, ezért ahány péceli lakos van, ahány ember vállalja az önkéntes munkát Pécelért, annyi ’tagja’ lehet. Például a kedvenceim a körforgalom ’tündérei’, akik olyan szépen rendben tartják a zöld területet. Szívesen adnék nekik Mozdulj Pécelért pólót.

A közösségnek vannak más településen - akár külföldön - hasonló kezdeményezései?

Ez tudtommal Magyarországon egyedülálló kezdeményezés. A Péceli Adventista Közösség a Hetednapi Adventista Egyház helyi gyülekezete (egyébként az egyház országos központja is Pécelen székel, az Adventista Teológiai Főiskolával egy épületben). Az egyház számos helyen próbál részt venni a helyi közösségekben, karitatív, egészségmegőrző és kulturális szolgálatokban.

Az egyház segélyszervezete az ADRA Magyarország pl. ez évben Pécelről is üdültetett 10 gyermeket a helyi közösség támogatásával. Velük együttműködve osztottunk meleg ételt és tartós élelmiszercsomagokat a városban ez év februárjában. Rendszeresen látogatjuk az idősotthonokat, és kis ajándékműsorral erősítjük őket. Az egyház fiataljai rendszeresen szoktak szervezni un. Segít7ek-et, vagyis olyan ifjúsági táborokat, amiben a helyi igények szerint, naponta több óra önkéntes munkát végeznek a táborozók – játszóteret festenek, könyvtárban segítenek, stb. Délután meg jöhet a strand, a móka, a kacagás, este pedig lelkigyakorlat.

Legutóbb például Gyömrőn tartottak Segít7ek Tábort, ahol a város egyik kissé elhanyagolt parkját igyekeztek rendbe tenni. Ezt is nagyon hasznosnak tartom, ezért jövőre szeretnénk egy Segít7ek-et pécelieknek Pécelen, Pécelért.

Milyen más programokat, akciókat terveznek Pécelen a jövőben?

Szeretnénk mindenképp részt venni városi programokban és folytatni a megkezdett munkát. Nem csupán egy rövid fellángolásra gondoltunk, hanem kitartó közösségformálásra és segítésre. Várunk mindenkit, aki csatlakozni szeretne a mozgalmunkhoz, és várjuk a felkéréseket is. Ahol tudunk, segítünk és mozgósítunk.

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2021. Január 19., Kedd, Sára és Márió napja van. Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!