Hírek Helyi hírek Normál helyi Átadták a díszpolgári címet

Átadták a díszpolgári címet

A város hivatalos augusztus 20-ai ünnepségén átadták a díszpolgári címet és a Pécelért díjat. A polgármester ünnepi beszédében méltatta a tenni akarást. Az egyházak vezetői rövid beszédekben szóltak az új kenyér ünnepéről. A hivatalos ünnepség végén a polgármester köszöntette a színpadon az olimpiát is megjárt Roburexpedíció tagjait.

Délután négy órakor, égető napsütésben kezdődött az ünnepség a város főterén. A Kossuth téren mintegy százan-százötvenen gyűltek össze a városi megemlékezésen.

A program Szöllősi Ferenc ünnepi beszédével kezdődött. Augusztus 20. történelmi jelentőségének hangsúlyozása mellett az önkéntesség gondolatát emelte ki beszédében. Mint mondta "akik tenni akarnak, azok tudnak is tenni".

A díszpolgári cím átadása előtt, a díjazott id. Almási László unokái, Almási Zita és Péter Fruzsina szerepeltek a színpadon.

Idén, a képviselő testület döntése értelmében id. Almási László kapta a díszpolgári címet. Almási 1938-ban született, 1956-ban Rákoscsabán és a főváros több pontján részt vett a szovjetekkel szembeni ellenállásban. A forradalomban való részvételért 5 évre ítélték. Vitéz g. Almási László kp. székkapitány a péceli bejegyzésű 1956-os Katonai Hagyományőrző Egylet vezetője. (A vele készült interjú itt tekinthető meg.)

A Pécelért díjat Kalmár Csaba, karate edző vehette át. Kalmár 30 éve űzi a Kyokushin karatét és 1989-óta tart Pécelen edzéseket. Az elmúlt bő húsz évben rengeteg fiatal tehetség került ki a kezei közül, akik a sportban minden elérhető célt teljesítettek. A díj átvételét követően a felkérésre, hogy mond-e pár szót a hallgatóságnak, csak annyit válaszolt, hogy "inkább csinálom, mint beszélek róla".

A díjak és kitüntetések átadását követően a péceli egyházak vezetői mondták el köszöntőiket. A római katolikus, református, evangelikus, adventista, baptista és kármel pünkösdista felekezetek képviselői augusztus 20-át méltatták és a közösség, az összetartozás erejét hangsúlyozták.

A hivatalos ünnepség zárásaként a polgármester felszelte az új kenyeret, amivel a hallgatóságot is megkínálták.

A műsor végén a polgármester röviden köszöntette a színpadon a londoni olimpiáról frissen hazaért Roburexpedíciót.

A műsort Heltai Miklós vezette, a programot Vanyek Zsófia énekelőadásai és az Ossó János fúvószenekar játéka színesítették.

A program este utcabállal folytatódik.

A díjazottakról korábban itt írtunk: Döntött a testület a díszpolgári címről.

Mégtöbb kép a rendezvényről a pécelinfo facebook galériájában.

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2020. Szeptember 18., Péntek, Diána napja van. Holnap Vilhelmina napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!