Hírek Helyi hírek Normál helyi Nyárbúcsúztató utcabál és tűzgyújtás

Nyárbúcsúztató utcabál és tűzgyújtás

Több mint ezer település csatlakozott az Itthon vagy - Magyarország, szeretlek! című országos akcióhoz. Pécel is támogatást nyert a szeptember 28-i és 29-i rendezvényekhez. Nyárbúcsúztató utcabál és mágikus tűzszertartás szerinti tűzgyújtásra lehet készülni szeptember utolsó hétvégéjén.

A Magyar Televízió Zrt. országos akciójának célja, hogy a Szent Mihály napi ünnephez kapcsolódóan bemutassák Magyarország vonzerejét és sokakat ösztönözzenek a belföldi utazásra. A Szeretlek Magyarország vetélkedőhöz kapcsolódóan pályázati felhívást tettek közé, amelyre szeptember elejéig jelentkezhettek az önkormányzatok. A tv több helyszínről bejelentkezve közvetíti majd az eseményeket.

Szeptember 29. Szent Mihály arkangyal ünnepe

Ekkor volt a kisfarsang időszakának kezdőnapja, a lakodalmak ideje, mely Katalin napig (november 25.) tartott. Mihály napjától várták az időjárás hidegre, téliesre fordulását: "Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet." Ettől a naptól nem volt szabad az ágyneműt az udvaron szellőztetni. Szeptember 29. Szent Mihály arkangyal napja a betakarítás befejezésének a jelképe. Szeptembert „Szent Mihály havának” is szokták hívni.

forrás: wikipedia

A Péceli Polgármesteri Hivatalt hétfőn értesítették a pályázat kedvező elbírálásáról. A támogatásból szombaton egy utcabált, vasárnap este pedig - a program kötelező elemeként - tűzgyújtást szerveznek. Szeptember 29-én fél tízkor Pécelen Nagy Gyula táltos közreműködésével gyújtják meg a tüzet.

A támogatási összeg jogszabályban rögzített módon, a település méretéhez igazodva lett meghatározva (Pécelen legfeljebb 650 ezer Ft). A pályázati felhívás szerint nem volt elvárás, hogy két napos rendezvénysorozatot szervezzenek a települések, de a kötelező tűzgyújtást mindenhol bele kellett számolni.

A nyertes települések programkínálatát az mti oldalára is feltöltik.

Az esemény facebook oldala itt található.

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2019. Június 17., Hétfő, Laura, Alida és Alina napja van. Holnap Arnold és Levente napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!