Hírek Helyi hírek Normál helyi "A pedagógusok hozzájussanak a korszerű módszerekhez"

"A pedagógusok hozzájussanak a korszerű módszerekhez"

Ahogy korábban hírt adtunk róla, Pécel város önkormányzata az elmúlt hetekben pályázati forrásokat nyert különböző fejlesztésekhez. A Kompetencia alapú oktatás tárgykörében induló projektről Gera Zoltánnal, az Önkormányzat oktatási referensével, a projekt menedzserével beszélgettem.

A kiírás címe: Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben. Mit is jelent ez tulajdonképpen, milyen fejlesztéseket kívánt támogatni a pályázat?

 

A mai korszerű pedagógiai kultúra megköveteli, hogy az egyre nehezebb helyzetben nevelő-oktató intézmények pedagógusai hozzájuthassanak a korszerű módszerekhez, eljárásokhoz, más - talán a mai közgondolkozást és közállapotokat figyelembe véve eredményesebb - irányú megközelítésékhez, konfliktuskezelő technikákhoz, stb. A pályázaton elnyert összeg döntően a kompetencia területek (szövegértés, matematika, idegen nyelv, informatika) fejlesztésére fordítandó tanári továbbképzéseken, a kompetenciaalapú tananyagok szerinti oktatási csomagok megvásárlása által, az intézmények menedzsmentjének képzésén és a változáskezelő képesség fejlesztésén keresztül hasznosulhat - reményeink szerint. Igazán úttörő intézmény Pécelen a Szivárvány óvoda, ahol a HFOP 3.1.2 pályázat keretében már befejezett kompetenciaalapú óvodai nevelési program szerint folyik a munka,ők már mentorintézményként segítik a többi óvodát. A fejlesztésben és a korszerű szervezeti kultúra elterjesztésében nagy lelki erőt adnak az ott dolgozó pedagógusok.

Mik a projekt legfontosabb tartalmi elemei?

 

A projekt főbb tartalmi elemei a kötelezően és szabadon választható képzési kosárból történő képzésekből, az info-kommunikációs eszközökkel támogatott tanítási technikák és óravezetési stílusok elsajátítására szervezett képzésekből tevődnek össze. Ehhez minden részt vevő intézmény szakmai stábot épít fel, élén a szakmai vezetővel. Ők a közel 20 hónapos projekt “élharcosai”.

 

Egy fejlesztésről az embernek elsősorban valamilyen új épület építése vagy új eszközök beszerzése jut az eszébe. A pályázaton elnyert források segítségével bővülhet az iskolák felszereltsége, vagy most alapvetően máson van a hangsúly?

A fejlesztés szó a pedagógiai kultúra, a közoktatás állapotának fejlesztését jelenti ez esetben.

Minden péceli oktatási intézmény részt vesz a fejlesztésben?

Sajnos a Ráday Pál Gimnázium nem csatlakozott a projekthez, így is az óvodák (Gesztenyés, Nyitnikék és Szivárvány) és az általános iskolák (Petőfi és Szemere) mindegyike részese a közös munkának.

Milyen változásokkal találkozhatnak a projekt előrehaladása alatt, vagy a projekt lezárultával a gyerekeiket péceli oktatási intézményekbe járató szülők?

Hogy milyen változásokkal találkozhatnak a péceli szülők a projekt előrehaladása alatt vagy utána? Talán az óravezetés, a tananyagok feldolgozásának megközelítése, a diferenciálás természetessége, a hozzáadott érték nagyon hanygsúlyára a nevelésben-oktatásban változik. Persze nem az egész iskolában egyszerre, fokozatosan, hisz a pedagógusok legjobban és leghatékonyabban egymástól tanulnak.

Végül egy kérdés, amit nem lehet megkerülni az óvadai, bölcsödei beiratkozások idején. Szemmel láthatóan a péceli férőhelyek száma - több agglomerációs településéhez hasonlóan - kevés. Van-e mód a közeljövőben a férőhelyek növelésére?

 A többi agglomerációs településen sem rózsásabb a helyzet bölcsőde fronton… Reményeink szerint a Topolyosban épülő bölcsőde-óvoda tervei készen vannak. A katolikus iskolában is nyílhat óvoda jövőre, ismét indulhat egy kihelyzett csoport a Szemerében, indul egy magánóvoda az Isaszegi út 43-ban. Ez bíztató. A bölcsőde nehezebb dolog, hisz csak 35 gyerekre van engedély, családi napköziket nem akarnak indítani a fiatal felnőttek, pedig erre még állami normatíva támogatás is járna…

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2021. Február 26., Péntek, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!