Hírek Helyi hírek Normál helyi Több utcát felújítanak és indul a Maglódi út rendbetétele

Több utcát felújítanak és indul a Maglódi út rendbetétele

Hamarosan nem kevés útépítés kezdődik. Az elmúlt héten közel 7 kilométernyi utca felújításáról illetve a beszerzési eljárás megindításáról döntött a testület, így összesen 21 utca kaphat aszfalt burkolatot. Ráadásul május 19-én kezdődik a Maglódi út felújítása is. Fazekas Barna alpolgármesterrel beszélgettünk.

A Péceli Hírek áprilisi számában írt arról, hogy igen nagy érdeklődés övezte az önkormányzat által meghirdetett útépítési akciót, több utcából jelezték, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez. Pontosan miről szól ez az útépítési akció? Milyen feltételek mellett, milyen önkormányzati hozzájárulással működnek ezek a projektek?

A főutak tavalyi felújításából megszerzett mart-aszfalt felhasználásával akciót hirdetett az Önkormányzat a mellékutcák járhatóvá tételének megvalósítására. Lakóközösségek összefogását kértük, és ahol a csatlakozók aránya elég magas volt, megindultak az egyeztetések. Műszakilag nem útépítésről, hanem egy emelt szintű útfelújításról beszélhetünk, melynek eredményeképp útszegély nélkül, két oldalt padkával kiegészített, 3-5 m szélességű aszfaltcsík kerül kialakításra az érintett 21 utcában, vízelvezetéssel együtt.

A lakossági hozzájárulás mindenhol rendelkezésre áll? Mi történik akkor, ha nem minden lakó fizeti meg az eredetileg vállalt hozzájárulást?

Felújítási kezdeményezéshez csatlakozó utcák

Ákosfalva utca, Álmos vezér utca, Bercsényi utca, Bethlen Gábor utca, Csatári utca, Csipkebogyó utca, Előd vezér utca, Erkel Ferenc utca, Fáy utca, Gárdonyi Géza utca, Huba vezér utca, Látóhegy utca, Lázár E. utca, Levendula utca, Szamos utca, Széchenyi utca, Székely utca, Szent Erzsébet krt. Tarcsai utca, Tas vezér utca, Topolya utca

A lakók szerződést kötnek az Önkormányzattal, melyben vállalják a rájuk eső összeg megfizetését. Amennyiben ez nem történik meg – reméljük nem lesz ilyen eset – az Önkormányzat akár jogi úton is követelheti a megtérítést. A szociálisan rászoruló, de az útépítést ennek ellenére támogató lakók részletfizetési kedvezményt kaphatnak.

Milyen további lépésekre kell még felkészülniük a lakóknak, ahol már a szerződéseket is aláírták? Kell még valamit aláírni, van-e további teendőjük, ha befizették a hozzájárulást?

További teendő nincs, aktuális időben álljanak félre az autójukkal, hogy ne akadályozzák a gépeket.

Látványterv az egyik utcáról

A május 14-ei testületi ülésen döntöttek a közbeszerzési eljárás elindításáról. Ha jól tudom nem volt egyértelmű az elejétől, hogy közbeszerzési eljárásra is szükség lesz.

A beruházás nagysága miatt már az elejétől fogva sejtettük, hogy közbeszerzési eljárás lefolytatására lesz szükség a kivitelező kiválasztásához. Ehhez komoly előkészítő munka tartozik mind jogi mind műszaki értelemben, hogy a későbbiekben ne legyenek viták.

Mikor indulhat a kivitelezés? Milyen ütemezéssel lehet számolni?

A testületi döntés után megindul a beszerzési eljárás. Az ajánlatok elkészítése, benyújtása, értékelése, az esetleges kérdések megválaszolása után tudunk nyertest hirdetni. A munka ütemezése még nem ismert, az anyag mozgatása miatt figyelembe kell venni a Maglódi út felújítását is. Reményeink szerint a rossz idő beköszönte előtt mind a 21 utca elkészül.

A városban depózott mart aszfalt "kimerülése" után van lehetőség a program folytatására? Csatlakozhatnak még további utcák is?

A rendelkezésre álló mart aszfalt mennyiség fedezi az idei munkálatok anyag igényét. Benyújtottuk igényünket a Maglódi út felújításából származó mart aszfaltra is. Ha megkapjuk ezt az anyagot, folytatódhat az akció, és további utcákba kerülhet szilárd burkolat.

A Pesti utat tavaly újították fel (Átadták a felújított útszakaszt)

Térjünk át a Maglódi útra. Mi is hírt adtunk arról, hogy hamarosan megkezdik a Maglódi út felújítását. Milyen ütemezéssel lehet számolni? Mikorra készülhet el az út?

A Maglódi út felújításának tervezett ütemezése

A munkát hat ütemre osztották, egy ütemben párhuzamosan két szakaszon is dolgoznak majd.

Profilmarás 2014.05.19.-2014.05.20.

I. ütem 2014.05.21.-2014.06.05.

II. ütem 2014.06.06.-2016.06.21.

III. ütem 2014.06.22. - 2014.07.07.

IV. ütem 2014.07.08 - 2014.07.23.

V. ütem 2014.07.24 - 2014.08.08.

VI. ütem 2014.08.09 - 2014.08.24.

A felújítás 20-án kezdődik, egy-egy szakasz lezárása 15-16 napig tart majd. A forgalmat jelzőlámpák irányítják. A tervek szerint a szeptemberi iskolakezdést már nem zavarják majd az útlezárások, de kisebb munkálatok még folytatódnak a hónap végéig.

A Pesti út felújításának elején többen felvetették, hogy nem biztosítottak megfelelő kerülő utat. Most milyen elterelésekkel, korlátozásokkal kell számolni?

Kerülő útként a Maglódi úttal párhuzamos Felsősor u. jöhetne szóba, ám erre ekkora forgalom nem tud áthaladni. Arra kérek mindenkit, hogy az M0 és Budapest irányába a Pesti utat használják inkább!

Korábban írtunk arról, hogy a buszfordulót is felújítják illetve lehetőség nyílna az iskolák előtti parkoló kialakítására (Úgy tűnik lesz parkoló...). Mivel a műszaki egyeztetések folyamatosan zajlanak, ennek részleteiről később tudnak bővebb felvilágosítást adni.

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2021. Január 19., Kedd, Sára és Márió napja van. Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!