Vízmű hírek

TISZTELT  FOGYASZTÓINK!

Havi óraállásaikat a továbbiakban is a 2119 Pécel, Petőfi Sándor utca 1. szám alatt tudják leadni személyesen, elektronikus úton pedig a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. , Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.   és a www.dpmv.hu „Ügyfeleink” menüpont alatt, vagy telefonon a 0629/340-010 üzenetrögzítőre ahol a fogyasztónak az óraállást és az 5 számjegyű felhasználó azonosító kódot kell megadnia.


Továbbá felhívjuk Tisztelt Fogyasztóink figyelmét, hogy a mérőállások diktálását minden hónap 25. és 30. napja között,  személyesen az ügyfélszolgálati irodákban, levélben, elektronikus levélben tudják megtenni.
A fent említett időponton túli mérőállás bejelentéseket nem áll módunkban elfogadni. A számla a következő havi diktálásnál fog rendeződni.


A vízháztartás egyensúlya - a megfelelő hidratáció fontossága

Folyadékháztartás a szervezetben - a vízháztartás egyensúlya

Egy felnőtt átlagos napi vízfelvétele 2-3 liter. Ebből 1-2 liternyi a folyadék formájában felvett víz, a maradékot pedig a táplálékkal illetve oxidáció során visszük be. Vízleadás tüdőn keresztüli párolgással, verejtékezéssel, székletürítéssel, de legnagyobb mennyiségben a vesén keresztül legalább napi 500-600 ml (átlagosan 1-2 liter) vizelet ürítésével történik.

Az emberi test körülbelül 50-60 %-át víz és ionok (elektrolitok) alkotják. A test teljes víztartalmát befolyásolja az életkor, a nem, a test zsírtartalma. A nők és az idősek szervezetének víztartalma alacsonyabb, mert a zsírszövet aránya náluk magasabb. Az újszülött szervezete 70 %, a felnőtté átlagosan 60 %, az időseké pedig csak 50 % vizet tartalmaz, vagyis a kor előrehaladtával csökken. A folyadék a szervezet folyadéktereiben főként sejteken belül, kisebb részt sejteken kívül található. A sejten kívüli víztér az érpályán belül és a szövetek között oszlik meg. Az vérpályán belüli folyadék a vérplazma, a nyirokerek a nyirokfolyadékot szállítanak. Sejteken belül a nátriumból, sejteken kívül pedig a káliumból van a legtöbb.

A szervezet nagyon pontosan szabályozza a test folyadék- és elektrolit háztartását bonyolult idegi és hormonális szabályozó mechanizmusok komplex működésén keresztül. Történik ez annak érdekében, hogy elkerülje a folyadék- és elektrolit háztartás zavarainak kellemetlen, esetenként súlyos következményeit.
A folyadékfelvételt elsősorban a szomjúságérzet szabályozza, a szomjúság központ a hypothalamusban van.

A folyadék és elektrolit háztartás zavara


A kiszáradás a szervezet folyadékhiányát jelenti. A folyadék mennyiségének csökkenése a vér mennyiségének, ezzel pedig az összes szervünk oxigénellátottságának csökkenését okozza, ezért az egész szervezetet kórosan érinti a folyadék, és ezzel együtt az elektrolitok hiánya. Tünetei lehetnek:

 

  • szomjúságérzet, szájszárazság,
  • fáradtság, gyengeség, koncentrálóképesség-csökkenés,
  • fejfájás,
  • szédülés,
  • kevesebb, sötétebb színű vizelet,
  • száraz, sápadt, kevésbé rugalmas bőr,
  • kialakulhat vesekő, gyakoribbak a húgyúti fertőzések.

Súlyosabb esetben hányinger, hányás alakulhat ki; terhelődik a szív: szapora szívverés, vérnyomásesés, szívritmuszavarok, a szív oxigénhiányos állapota, akár szívinfarktus, szívmegállás is előfordulhatnak. Előrehaladott, súlyos esetekben az agyi működés zavarával, eszméletvesztéssel is járhat.

Csecsemőkön besüpped a kutacs, mely a csecsemő koponyájának elülső, középső részén található puha rész, ahol a koponyavarratok találkoznak. A kiszáradt gyermek nyűgös, aluszékony lehet, bőrének rugalmassága csökken.
Különösen nagy mennyiségű folyadékfogyasztás ritkán, de vízmérgezéshez vezethet.

Az elektrolitok mennyisége is eltolódhat mindkét irányba. Alacsony káliumszinttel járhat például vízhajtók szedése, hányás, hasmenés vagy nagyfokú verejtékezés; magas káliumszint veseelégtelenség, folyadékhiány esetén alakulhat ki. Nátrium hiánya fokozott verejtékezéskor, magas nátriumszint pedig például szomjazáskor fordulhat elő.

A megfelelő hidratáció fontossága

Megfelelő, bőséges mennyiségű folyadékbevitelre szüksége van a szervezetünknek a vérkeringés, a vér összetételének biztosításához, a vérnyomás szabályozásához, a tápanyagok oldásához, felszívódásához és szállításához, a salakanyagok szállításához, a szervezet állandó, belső hőmérsékletének biztosításához.

Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás részét képezi a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás is. A folyadékszükségletet a fizikai aktivitás (sportolás, fizikai munka), annak mértéke, intenzitása, hossza, az időjárás, a környezeti tényezők, a kor, a nem és egyéni tulajdonságok (izzadékonyság mértéke) befolyásolja. Az idősebbeknek, a gyerekeknek, a nehezebb fizikai munkát végzőknek, intenzíven sportolóknak vagy meleg időjárás esetén mindannyiunknak nagyobb a folyadékigénye. Magas lázzal, hasmenéssel, hányással járó állapotok, a hasnyálmirigy gyulladás, a hashártyagyulladás, a nagy kiterjedésű égési sérülések a kiszáradás veszélyével járnak.

Napi tevékenységünknek, korunknak, időjárásnak megfelelően folyamatosan fogyasszunk tehát minél több, megfelelő mennyiségű folyadékot.
A folyadékbevitel alapját a tiszta víz, ásványvíz jelentse. Ezt tehetjük változatossá egyéb italok, pl. tea, tej, gyümölcslevek, turmixok, kávé, üdítők fogyasztásával. Fontos azonban figyelnünk arra, hogy ezek energiatartalmát vegyük figyelembe étrendünk összeállításánál, ügyelve az energia-egyensúlyra.


A DPMV Zrt. Péceli Üzemegységénél továbbra is várjuk bejelentéseiket:


Hibabejelentő telefon száma: 0628/ 452-020 (éjjel- nappal hívható)

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 12:00 - 16:00
Szerda: 08:00 - 20:00
Péntek: 08:00 - 12:00    

Összeállította: Gebefügi Judit

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2021. Február 26., Péntek, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!