Hírek Magazin Február 4: Rákellenes Világnap

Február 4: Rákellenes Világnap

A rákos esetek 40 százaléka megelőzhető lenne

A világszerte évente jelzett 12 millió új rákos megbetegedés 40 százaléka megelőzhető lenne - hívta fel a figyelmet a rákellenes világnapon a Nemzetközi Rákellenes Szövetség (UICC).

A genfi székhellyel működő UICC szerint a prevenció egyik fontos, ám gyakran feledésbe merülő formája az oltás. A rákos megbetegedések közül ugyanis minden ötödik összefüggésbe hozható vírusos vagy bakteriális fertőzésekkel, amelyek közvetlenül teremtik meg a rák veszélyét vagy legalábbis növelik a betegség kialakulásának kockázatát - fogalmazott David Hill, az UICC elnöke.
A legismertebb példa erre a humán papillomavírus okozta méhnyakrák és a hepatitisz B-vírus okozta májrák. A rák e két fajtája ellen már rendelkezésre állnak védőoltások, a lehetőségeket azonban ki is kell használni - figyelmeztetett a szervezet.
Az UICC szerint a megelőzés másik támasza az életmódváltás: a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás, a visszafogott alkoholfogyasztás, a kevésbé intenzív napozás, valamint a dohányzás kerülése ugyancsak csökkenti a rák kockázatát. Mindent egybevetve a rákos megbetegedések kialakulásának veszélye 40 százalékkal lenne csökkenthető.
A csütörtöki rákellenes világnapon a Nemzetközi Rákellenes Szövetség világszerte arra szólította fel az egészségügyi hatóságokat, hogy tudatosítsák az emberekben ezeket az összefüggéseket.
Az IUCC emlékeztetett, óriási szakadék húzódik a gazdag és a szegény országok között, a méhnyakrákos halálesetek 80 százalékát például a fejlődő országokban észlelik.
pécelinfo.hu  hírek
Ma 2022. Május 20., Péntek, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!