Hírek Magazin Valentin nap - Február 14.

Valentin nap - Február 14.

Sokan már február elején azon törik a fejüket, hogy mivel lepjék meg kedvesüket, másokat azonban teljesen hidegen hagy ez a nap, sőt, a rózsaszín és piros giccsparádétól idegbajt kapnak.

Már a múlt héten sem lehetett Budapest utcáin tágra nyitott szemmel járni, csak hunyorogva – és nemcsak a tél újabb és újabb égből hullajtott jeges ’áldása’ miatt - hanem attól a rengeteg égőpiros lufitól, amelyek egymást érve vakították el a még erre az ünnepre egyébként mit sem adó járókelő szemét is. 
 
 
A reklámok futószalagjáról, hangosanbeszélőkből, óriásplakátokról buzdítanak bennünket az elárusítók: készüljünk, Valentin-nap jön, lepje meg kedvesét, szerelmét, barátnőjét.

Akik kicsit sem kedvelik a Valentin-napot, sokszor azzal védik ezen álláspontjukat, hogy mondvacsinált, külföldről átvett ünnepről van szó, és csak egy olcsó reklámfogás. Azonban ez azért ebben a formában nem teljesen igaz.
 
Nézzünk egy kis történelmet!
Szent Bálint napján tartják – főleg az angolszász országokban – a Bálint-nap ünnepét (angolul Valentine’s Day), amely Magyarországon az utóbbi másfél évtizedben Valentin-nap néven ivódott a köztudatba. 
Bálint – itáliai ókeresztény vértanú – legendáját nálunk is ismerték és tisztelték már a középkorban. Gyógyító erőt tulajdonítottak neki a nyavalya ellen, de magyar szerelmi babonák is kötődtek e naphoz, amelyek főleg a fiatal lányoknak adtak férfifogó tanácsokat. Az egyik ilyen szerint, ha kilencmagú almát eszel, és magjait észrevétlenül a kiszemelt férfi zsebébe szórod, garantáltan beléd fog szeretni. Egy másik népi hiedelem pedig azt tartja: aki a Bálint-nap előtti éjfélkor a temetőben lődörög, állítólag meglátja leendő férjét.
Fontos megjegyeznem, hogy pl. Amerikában a Valentin-nap nemcsak a szerelem ünnepe, hanem a szereteté is. Ez azt jelenti, hogy az emberek a párjuk mellett a családnak, barátoknak, kollégáknak is küldenek képeslapot, vagy adnak apró ajándékot. Ez a nap azonban arra is alkalmas lehet, hogy a titokban imádott kedvesünknek név nélküli képeslapot küldjünk, kifejezve szerelmünket. Az meg már legyen az ő dolga, hogy kitalálja, ki is lehet a titkos hódoló. 

Ha nem túlságosan rajongunk eme „rózsaszín ünnepért”, maradhatunk az arany középúton is, ünnepelhetünk piros szív alakú lufik és plüss szívecskék nélkül is. Meghívhatjuk kedvesünket egy kellemes, meghitt vacsorára, vagy meglephetjük saját készítésű ajándékkal. Lényeg, hogy bármilyen apróságról legyen is szó, szívből adjuk. De az sem baj, ha ezt épp nem február 14-én tesszük meg, vagy legalábbis nem csak akkor, hanem az év bármely más napján törekszünk odafigyelni szeretteinkre. Ha másra nem is, erre biztosan nagyszerű ez az ünnep. Egy percre talán megállunk ebben a mai rohanó világban és ráébredünk, hogy mi az igazán fontos az életünkben. 

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2022. Május 20., Péntek, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!