Programok Egyéb programok IX. KÖNYV – TÁRGY BIENNÁLE

IX. KÖNYV – TÁRGY BIENNÁLE

2015. szeptember 19. – október 25. között kerül megrendezésre a IX. Könyv - Tárgy Biennále "A varázslatos XVIII. század" témában Pécelen a Ráday-kastélyban (2119 Pécel, Kálvin tér 1., tel.:06 28 453354)

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete a Forster Gyula Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, a Ráday Gyűjtemény és a Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködve minden páratlan évben megrendezi Ráday Gedeon emlékére a KÖNYV – TÁRGY BIENNÁLE – kortárs kiállítást minden művészeti területen dolgozó alkotóművész számára.


A témáról október 3-án (szombaton) 16 órakor Dr. Fodor Péter a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár igazgatója tart előadást

közreműködik: Fekete Nándor, orgonaművész

A kiállítás történeti háttere:

Ráday I. Gedeon korának, a XVIII. századnak egyik meghatározó egyénisége. Irodalmi tevékenységet folytat, maga is ír klasszikusok mintájára időmértékes verseket. A gróf szenvedélyes gyűjtőmunkája következtében Európa egyik legnagyobb könyvtárát hozza létre (több mint 10000 kötet). A tudományos és művészeti területről kiváló köteteket szerzett meg.

A péceli Ráday – kastélyban gyakori vendég volt Kazinczy Ferenc, akinek munkáját a nyelvújítás időszakában Ráday jelentős mértékben támogatta. Magyarországon Kazinczy szavaival a „Péceli Parnasszus” a kor egyik szellemi központja volt. A Ráday kastélytól pár száz méterre található a Szemere kúria a Szemere család lakhelye, valamint a Fáy kastély. A magyar irodalom kiválóságai, e három család tagjai, szinte naponta találkoztak. Több alkalommal járt Pécelen Kölcsey, Petőfi. Jókai Mór itt kötött házasságot Laborfalvi Rózával (a közeli rákoscsabai templomban), a kertben a sövényszínházban volt Mozart vígoperájának ősbemutatója. A péceli Ráday-kastély a XVIII. században, az irodalom, a publicisztika, és a művészet hajléka volt.

Erre a varázslatos XVIII. századi múltra, hagyományra szeretnénk építeni a XXI. század művészeivel
a KÖNYV – TÁRGY BIENNÁLE –t, remélve, hogy a jelen művészei hasonló minőségű, magas szellemi tartalmú alkotásokat hoznak létre, mint elődeink. A kortárs művészek, „könyv –tárgyakat” készítenek a biennáléra.
A KÖNYV, mint a gondolat, a jel, a fogalom, a betű az írás átvitt értelmű megfogalmazása, megjelenítése születik meg műveikben.

A Könyv- Művészek Társasága és más művészeti ág művészei számtalan tárgyat mutattak már be a péceli kiállításokon. Az itt bemutatott alkotások több külföldi városban: Frankfurt, Bologna, Varsó, stb. szerepeltek.

A péceli KÖNYV – TÁRGY BIENNÁLE nagyon sokban segítette ennek a műfajnak a kibontakozását, tette népszerűbbé az alkotásokat. A könyv tárgyak sokféle anyagból készülnek: papír, fém, üveg, kerámia, textil. A plasztika
ugyan úgy jelen van, mint a grafika, és a festészet. Ma már klasszikusai is vannak e művészeti területnek: Kiss Ilona, Butak András, Barabás Márton, Pataki Tibor és még hosszan sorolhatnánk.

A kiállításon minden alkalommal a Ráday Gyűjtemény könyvei közül egy –egy ritkaságot a kastély könyvtárában állítanak ki: graduále, grafikai album, művészeti anatómia, gesztus tár, tájképfestészet stb.
Természetes előzményeként a Könyv - Tárgy Biennálénak és folytatásaként a "gondolat" továbbélésének.

Pannonhalmi Zsuzsa:
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
M +36 20 9432793

 

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2021. Február 28., Vasárnap, Elemér napja van. Holnap Albin napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!

Hirdetés

Hirdetés