Hírek Helyi hírek Normál helyi Indul a beiratkozás

Indul a beiratkozás

Kezdődik a beiratkozás. Az önkormányzati óvodákba április 26 és 30. között, az általános iskolákba április 14-én és 15-én lehet beiratkozni. Az ötödik évet betöltött gyermek óvodai felvétele kötelező. A május 31-ig hatodik életévüket betöltött gyermekek pedig tankötelesnek számítanak.

Óvoda

Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik. Az óvodába a gyermek harmadik életévének betöltése után vehető fel, de az ötödik életév betöltése után kötelező a beíratás. A szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti. Az újonnan jelentkező gyermekek fogadása az óvodai nevelési évben folyamatosan történik.

Az óvodai beiratkozás időpontja: 2011. április 26 – 30. reggel 07.30 órától 16.30 óráig

Iskola

A nevelési és oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. évi (VI. 8.) MKM rendelet 16. §-a alapján a szülő március 1-je és április 30-a között a községi, városi kerületi, megyei jogú városi önkormányzat által meghirdetett időpontban – köteles beíratni tanköteles gyermekét.

Tanköteles az a gyermek, aki az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget elérte, és az adott év május 31-ig betölti a hatodik életévét.

A szülő kérésére tankötelessé válhat a gyermek akkor is, ha hatodik életévét abban az évben december 31-ig tölti be. A tankötelezettség kezdetén minden gyermeket iskolába kell íratni. A tankötelezettség teljesítéséről a szülő köteles gondoskodni.

A beíratáshoz az iskola az alábbiakat kéri:
• a szülő személyi igazolványát,
• a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,
• az óvoda véleményét,
• illetőleg, ha a gyermek nem járt óvodába, akkor a nevelési tanácsadó véleményét,
• a testi, érzékszervi, értelmi, beszéd-, továbbá más fogyatékos gyermek esetén a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottság szakértői véleményét.

A tanuló (magántanuló) az iskolával tanulói jogviszonyban áll. A tanulói jogviszony felvétel vagy átvétel útján keletkezik. A felvétel és az átvétel jelentkezés alapján történik.

A felvételről vagy átvételről az iskola igazgatója dönt. Általános iskolában felvételi vizsga nem szervezhető.

A tanuló a tanulói jogviszonyon alapuló jogait az előbbi időponttól kezdve gyakorolhatja. Jogszabály, illetőleg az iskola házirendje egyes jogok gyakorlását az első tanév megkezdéséhez kötheti.

Ha a szülő gyermeke tankötelezettségének teljesítésével kapcsolatban a jogszabályban előírt kötelességének nem tesz eleget, a jegyző elrendelheti a tankötelesség teljesítését.

Ha a gyermeküket nem péceli iskolába szeretnék beíratni, akkor ezt a beiratkozás időpontjában jelenteni kell abban az iskolában, ahová beiratkoztak volna (Petőfi Sándor Általános Iskola vagy Szemere Pál Általános Iskola). Ha a gyermek felvételt nyert, az illetékes péceli iskolának haladéktalanul be kell jelenteni, az erről szóló határozatot (befogadó nyilatkozatot) el kell juttatni.

Az általános iskolai beiratkozás időpontja: április 14. csütörtök 8-18 óráig és április 15. péntek 8-17 óráig.

A beíratással kapcsolatban felmerülő valamennyi kérdésben a Pécel Város Polgármesteri Hivatal (Gera Zoltán oktatási referens, Pécel, Kossuth tér 1. Tel: 28/452-745) szívesen áll rendelkezésükre.

Az általános iskolákról további bemutatkozó anyagokat talál külön összeállításunkban.

Az iskolák elérhetőségei megtalálhatók a pécelinfo.hu Közérdekű/Oktatás menüpontja alatt.

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Július 08., Hétfő, Ellák napja van. Holnap Lukrécia napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!