Hírek Helyi hírek Normál helyi Megjelent a Miheztartás Végett új albuma

Megjelent a Miheztartás Végett új albuma

Megjelent a Miheztartás Végett zenekar második, Escape című albuma. A lemezbemutató koncert december 17-én lesz. Bálint Ádámmal a zenekarról és az új albumról beszélgettünk.

Az együttes gyerekkori jóbarátokból alakult 2005-ben. A zenekarban jelenleg heten játszanak: Bálint Ádám (gitár), Dévai Sarolta (ének), Dévai Balázs (basszusgitár), Dévai Gábor (dob), Erdős Márton (zongora), Erdős Péter (hegedű), Dévai Imre (gitár).

Hosszabb-rövidebb ideig mindegyikük járt a Péceli Városi Zeneiskolába, a tagok most is aktív szerepet vállalnak a Zeneiskola és a város zenei életében. Első albumuk 2007-ben jelent meg. A Távol c. demo lemez még csak három számot tartalmazott. A Miheztartás Végett rendszeresen koncertezik Pécelen és Budapesten.

 

 

A napokban jelenik meg második albumotok. Bemutatkozó szövegetek szerint alternatív rockzenét vagy alternatív jazz zenét játszotok, de hangsúlyozzátok, hogy nehezen tűritek a kategoriázálást - gyakran kalandoztok az egyes műfajok között. Az új számok hangzásvilága különbözik-e a korábbi daloktól, felfedezhető-e valamilyen elmozdulás?

Abszolút. A már több mint egy éve történt tagváltás hozta magával a legnagyobb változást. Előtte inkább az alternatív, míg most a rock-zene irányába húzunk. Azért tartottuk igazán fontosnak az új lemez elkészítését, mivel előző 3 számos Távol címmel megjelent demónk még a régebbi stílusú számokat tartalmazza, és ezzel nehéz bemutatkozni bárhol. Ugyanúgy, ahogy például Mozart sem tudná bemutatni a zenéjét egy Bach-CD-vel...

Bekategorizálni ezt a zenét valóban nehéz, bár ezzel szerintem nagyon sok zenekar küzd mostanában. Ez annak köszönhető, hogy a zenénk nagyon sok összetevőből épül fel. Egyszer valakitől hallottunk egy olyan mondatfoszlányt, hogy "mivel ti popzenét játszotok...". Na akkor döntöttük el, hogy olyan muzsikát szeretnénk csinálni, aminek hatására nem keverik össze a stílusunkat pop együttesekével. Ki is alakult egy olyan egyedi stílus, amit nehezen hasonlíthatunk bármihez. A keményebb gitár szólamok mellett hol népzenei, hol komolyzenei behatásokkal megáldott zongora- és hegedű szóló, valamint komoly mondanivalóval rendelkező ének. Röviden így tudnám összefoglalni a zenét. Persze mindenkinek azt szoktam mondani, hogy a legjobb módja, hogy megismerje, ha eljön egy koncertünkre.

Milyen hazai vagy nemzetközi zenekarhoz hasonlítanád a zenéteket? Gondolom, hogy a hét tag zenei ízlése különböző, de mégis lehet egy közös irány. Milyen zenekarral fémjeleznétek azt a zenei irányzatot amit képviseltek?

A tagoknak valóban különböző a zenei ízlésviláguk, persze nincs annyira messze, mint Makó Jeruzsálemtől, de más. Azonban a számokat mi írjuk száz százalékig közös munka gyümölcse. Mindenki beleteszi a saját elképzeléseit, amikből persze néha vita is kerekedik, de a végére mindig egy olyan szám születik, ami bár egyikünk zenei ízlését sem követi, mégis megfelel annak. Nem tudom hogy érthető-e ez, mindig belekeveredek, ha erről kezdek beszélni, néha már-már filozofikus magasságokba emelkedik ez a gondolatmenet.

A lényeg, hogy olyan lesz a zene, amilyenek mi vagyunk heten együtt. Hogy milyen zenekarhoz tudnám magunkat hasonlítani... Az alapján tudok példát mondani, hogy mikkel jellemeztek minket eddig a minket meghallgató emberek. A legtöbb esetben az Eleven Hold nevű zenekar zenéjéhez hasonlítják a miénket. Inkább úgy mondanám, hogy a magyarországi ismert zenekarok palettájáról hozzájuk állunk a legközelebb. Külföldi példát nem nagyon tudok hozni...

A honlapotokon elérhető információk szerint az első albumra még a hallgass.hu -n nyertetek studióidőt. Az új album megjelenéséhez honnan kaptatok segítséget, milyen körülmények között sikerült rögzíteni és keverni?

Nagyon nagy segítség volt 2008-ban ez a nyeremény, pláne, hogy egy világszinten is professzionális helyen, az Inita hangstúdióban vehettük fel a korábbi demónkat. Noszticius Vilmos, a stúdió vezetője, hangmérnöke profi szakember, ezért nagyon nagy megtiszteltetés volt vele dolgozni. Az idő amit nyertünk nem volt sok, de arra elég volt, hogy ezt a három számot együtt játszva (értsd mindenki külön lett felvéve, de ugyanúgy egyszerre játszottunk, mint akár egy próbán) fel tudjuk venni, és meg lehessen keverni. A mostani felvétel ettől nagyban különbözött, mivel most nem volt nyeremény, és pénzügyekkel is hadilábon áll a zenekar, mint ahogy szerintem minden mostanában Magyarországon. Nem engedhettük meg magunknak sajnos, hogy az egészet egy stúdióban csináljuk meg. Így hát maradt az otthoni felvétel. A dob és az énekfelvételeken kívül mindent a saját kis (erős túlzással) "házi-stúdiónkban" vettük fel, Erdős Peti valamint jómagam ilyen irányú tapasztalataira hagyatkozva. A dobot és az éneket a Fatline Stúdióban vettük fel, ahol próbálni is szoktunk, mivel ehhez elengedhetetlenek a profibb körülmények (hangszigetelt szoba, jó minőségű mikrofonok, stb...). A felvétele keverése és a mai divatos nevén emlegetett mastering is a mi munkánk.

Ezek miatt talán csak megközelíteni tudtuk az első demónk készítési körülményeinek köszönhető minőségét, azonban biztosan jobban passzol a mi zenei elképzeléseinkhez. Nekünk persze mindig fel fognak tűnni az apróbb hibák, pontatlanságok, hiányosságok, de ez természetes. Viszont akik eddig belehallgattak, és nem zenekari tagok, azoknak mind nagyon tetszett.

"Főállásban" zenéltek, vagy ez csak mellékes elfoglaltság?

Mindenkinek csak hobbi-szinten fut a zenekar, és ebből próbáljuk meg a lehető legtöbbet kihozni. Van közöttünk tűzoltó, programozó, villamosmérnök, tanár, egyetemista, web-fejlesztő, minden amit el lehet képzelni. Voltunk egy páran, akik kacsintgattak a zenei pálya felé, de egyikünkből sem lett profi zenész. Hogy személyes álláspontomat itt is elmondjam: "Én túlságosan szeretem a zenét ahhoz, hogy ez legyen a munkám.".

Ritka hogy egy zenekar ilyen sok emberből áll, nehéz is összegyeztetni a próbákat, hét zenészt összefogni nem kis feladat, de mindenki szereti csinálni, a zene öröme pedig mindent feledtet.

Mikor és hol lesz a lemezbemutató koncert?

Már alig kell aludni addig. December 17-én, pénteken lesz a péceli Dirty Dog Pub-ban (újabb nevén Station Club, de nekünk mindig "dirty" marad). A koncert este 20:30-kor kezdődik, lesz jelképes belépő is, ami a hangosítás költségeit fedezi. A koncertre nem hívtunk kivételesen vendégzenekart, csak mi fogunk játszani, ezért sok, régebben megtanult ismert feldolgozást is kitűztünk a repertoárra, a még több saját számon kívül. Ezért azt is buzdítom a koncertlátogatásra, aki esetleg nem hallott még minket, garantálom, hogy jól fogja érezni magát. Természetesen a koncerten a CD is kapható lesz, a zenekar költségeit fedező 1000 forintos áron. Szerintem megéri, én biztos megvenném. Aki pedig addig meg szeretne ismerni minket, vagy további részletekre kíváncsi, látogasson el honlapunkra, a www.miheztarto.hu -ra. Sok információ, kép, videó, valamint az előző demónk is megtalálható.

A CD a koncert napjától megrendelhető az együttes honlapjáról. Rajongani lehet értük a Facebookon, olvasni lehet róluk a honlapon és természetesen a wiwen is.

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Június 13., Csütörtök, Antal és Anett napja van. Holnap Vazul napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!