Hírek Helyi hírek Normál helyi Nagy tehertől szabadulhat meg a város

Nagy tehertől szabadulhat meg a város

Január 9-én megjelent az önkormányzati adósságátvállalás részletes leírása - olvasható a pecel.hu-n. A háttérdokumentum szerint az intézkedés célja az önkormányzatok pénzügyi helyzetének megszilárdítása. Megkerestük a polgármestert, aki szerint a tehermentesítés elmegy a működésre a megváltozott szabályok miatt.

Október végén nagy volt az öröm, a miniszterelnök bejelentette, hogy a központi költségvetés átvállalja az önkormányzati adósság egy részét. Az 5000 fő lakosságszámot meghaladó településeken - így Pécelen - a 2012. december 31-én fennálló adósságállomány és járulékai összegének egy részét vállalja át az állam az azóta részletezett elképzelés szerint.

A most megjelent közlemény további információkkal szolgál az adósság-átvállalásról. A tájékoztató anyag mellé csatolt excel táblázat szerint (zip file) Pécelen az adósság 60 százalékát vállalhatja át az állam. A konkrét összegről ugyanakkor "az államhátartásért felelős miniszter és a helyi önkormányzatokért felelős miniszter legkésőbb 2013. feburár 28-áig megállapodást köt az érintett önkormányzatokkal." Az átvállalás a - tervezett ütemezés szerint - 2013. június 28-án zárulhat.

A letölthető excel táblázat szerint Gyömrőn és Isaszegen 70 százalékos a tervezett adósság-átvállalás, Maglódon 60, Gödöllőn pedig mindössze 40 százalékkal csökkentheti az önkormányzati terheket az állam - hogy csak néhány példát említsünk. A meghatározott százalék "az egy főre jutó iparűzési adóerőképességtől" függ. Minél alacsonyabb ez a mutató, a település annál nagyobb százalékos arányra jogosult. Ettől a szabálytól "az államháztartásért felelős miniszter és a helyi önkormányzatokért felelős miniszter az önkormányzatokkal" kötendő megállapodás szerint felfelé eltérhet.

Szöllősi Ferenc polgármester szerint még van esély a százalékos érték növelésére, hiszen folyamatosan tárgyalnak a tárcával. A teher-csökkentés ugyanakkor a "napi működésre megy" - oszlatta el a megmaradt források lehetséges felhasználásra vonatkozó találgatásokat a polgármester. "Az önkormányzati feladatok finanszírozása idén csökkent, a rendszer sok eleme átalakult, ami szűkítette a mozgásteret. A korábbi ciklus döntései nyomán felhalmozott adósság törlesztése egyébként évente 300 millióval terhelte a várost" - tette hozzá.

Szöllősi Ferenc szerint vannak akik most azt gondolják, hogy mégis "jó döntés" volt a város korábbi eladósítása, hiszen az adósság jelentős részétől így megszabadulhatunk. De ez nem igaz, hiszen az önkormányzatnak a megváltozott szabályozási környezetben már szinte minden kötelező és önként vállalt feladatra pályázni kell. Mint elmondta a pályázatokat úgy alakítják át a jövőben, hogy az el nem adósodott önkormányzatok 100 százalékos támogatásra lehetnek jogosultak, míg az adósság-átvállalással "kisegítetettek" ennél lényegesen alacsonyabbra.

Pécel adóssága megközelítőleg 2,8 milliárd forint, így 1,7 milliárd forintos tehertől szabadulhat most meg a város.

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2021. Január 22., Péntek, Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!