Hírek Helyi hírek Normál helyi Parkolni, de hogyan?

Parkolni, de hogyan?

Polgárháborús hangulat alakult ki a Harangvirág óvoda előtti parkolóban. Több szülő keresett meg minket, hogy az utóbbi napokban közterület felügyelők fotózták az ott parkoló autókat és büntetik a járdán parkolást. A közterületesek szerint ők is a megoldást keresik, és még nem bűntettek. A megoldás nyilván egy parkoló kialakítása lenne, ami évek óta tervben van.

Járda vagy nem járda

Több szülő számolt be nekünk arról, hogy a napokban közterület-felügyelők fotózták a Harangvirág óvoda előtt, az Eszperantó közben parkoló autókat. A reggeli órákban - ahogy Pécel összes oktatási intézménye körül - jelentős forgalom alakul ki az óvodánál. Az autók - kialakított parkolók hiányában - a murvás, "parkolószerű" részre, rosszabb esetben pedig a "járdára" parkolnak.

Elsőre úgy tűnik, hogy a vita arról szól, hogy lehet-e járdán parkolni vagy nem. A pécelinfo-t megkereső szülő beszámolt a reggeli konfliktusról. Leírása szerint a közterület-felügyelők elmondták "attól, hogy süllyesztett a szegélye, az még járda, és egyébként nincs kitéve olyan tábla, hogy lehet parkolni. Megjegyeztük, hogy ha és amennyiben a járda mellett parkolunk, akkor meg az autós forgalom nem fér el."

A járda-nem járda kérdésben a KRESZ ad útmutatást, amely szerint "Járda: az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló - az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel, vagy más hasonló módon elválasztott része. A járda az úttesttel egy szintben is lehet, ha attól korláttal, növényzettel vagy más hasonló módon elválasztották. Útburkolati jel a járda és az úttest elválasztására nem elegendő." Tehát az Eszperantó közben nincs is folyamatos járda. A szülők szerint a "járdán" parkolás természetesen közlekedési torlódáshoz fog vezetni, de a jogszabályoknak megfelelő, ha ott áll meg valaki.

Persze a helyzet mindenkinek kellemetlen. Az autósok nem tudnak normálisan parkolni, míg a gyalogosok nem tudnak az autóktól közlekedni.

A közterületesek a megoldást keresik

Megkerestük a Közterület felügyeletet is. Kérdésünkre elmondták, hogy ők nem büntetési szándékkal fotózták az autókat, csak a Hivatal felé szeretnének jelentést készíteni az Eszperantó közben tapasztalható állapotokról. Ők is a megoldást keresik, amiben - elmondásuk szerint - a szülők nem voltak partnerek. Az önkormányzatban is foglalkoznak a kérdéssel.

Tervek már voltak a parkolóra

2010-es testületi jegyzőkönyvekben szerepelt már itt egy parkoló kialakításának ötlete. Megkerestük az akkori alpolgármestert, Sarlós Imrét, aki elmondta, hogy 2008-ban elkészítette az önkormányzat a Harangvirág óvoda előtti parkoló tervét. Ezen elképzelések szerint a teljes kereszteződést átalakították volna.

A kivitelezéshez szükséges pénz előteremtését először a városközpont átalakítására beadott pályázattól várták. A pályázati dokumentációban a kastély körüli parkolóhelyek kialakításával számoltak (és továbbiakat is terveztek a Szemere Pál Általános iskola előtt). A pályázatot bíráló értékelők ugyanakkor jelentősen csökkentették a 2009-ben támogatásra ítélt pályázat költségvetését, így a rendelkezésre álló támogatási keret az eredetinél alacsonyabb lett. Ennek esett áldozatul a parkoló.

A 2010-es költségvetésben aztán újra nekirugaszkodtak a kérdésnek és 15 millió forint plusz áfa önkormányzati forrást terveztek a kivitelezésre. Sarlós elmondása szerint mégsem folyt be az a "felhalmozási bevétel, amiből finanszírozták volna a parkolót", így nem maradt pénz a kivitelezésre.

Máshol is gond a parkolás

A parkolás persze több oktatási intézmény előtt nehézségeket okoz Pécelen. Ebből a szempontból jó megoldásnak tűnik például a Kastély Kórház köz felőli parkolójának megnyitása. Igaz kevesen használják, pedig a Szemere Pál Általános Iskolán bejárati ajtót is "vágtak" a Kórház köz felől, a könnyebb megközelíthetőség érdekében.

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Május 08., Szerda, Mihály napja van. Holnap Gergely és Katinka napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!