Hírek Helyi hírek Normál helyi Rezsicsökkentő verseny

Rezsicsökkentő verseny

Újra indul az országos energiamegtakarítási verseny. Tavaly két péceli család is részt vett a játékban, az egyik második helyezést ért el. A kis közösségek számára kiírt versenyben energia-csökkentési "trükköket" lehet elsajátítani. Idén az E.On csoport is beszállt.

2012-ben két péceli család is sikeres volt

A GreenDependent Intézet Kislábnyom projektje 2011-ben indult. 2012-ben már 25 közösség csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük két péceli család is. A kopaszhegyi csapat egy év alatt több mint 17 százaléknyi energiát takarított meg, ezzel második lett az országos versenyben (Pécelen is sikeresen csökkentették a rezsit).

Cél: beruházás nélkül rezsit csökkenteni

Idén az E.ON csoporttal közösen folytatja a GreenDependent Intézet az EnergiaKözösségek elnevezésű háztartási energiamegtakarítási versenyt. A verseny során a résztvevő közösségek megtanulják, hogyan érhetnek el jelentős energiamegtakarítást otthonukban, beruházás nélkül, úgy, hogy közben jól együttműködő kis közösségeket alakítanak, hiszen együtt spórolni is könnyebb.

Az E.ON EnergiaKözösségek verseny célja, hogy a családok, háztartások energiatudatosságát és energiahatékonyságát növelje, és ezen keresztül is népszerűsítse a klímabarát, szén-szegény életmódot. A program érdekessége, hogy mind a gyerekeket mind a felnőtteket bevonja a versenybe.

5-10 családból álló kis közösségek energiavadász gyerekekkel

A versenybe idén 5-10 család által alakított kis közösségek, azaz EnergiaKözösségek nevezhetnek. A családokat a közösségben a környezet védelmére érzékeny 10-15 éves gyerekek képviselik, ők felelősek a mérőórák leolvasásáért, és ők segítenek abban is, hogy a családban mindenki megismerje a megtakarítási lehetőségeket.

Minden közösséget gyerek energiavadász vezet, de munkájukat a GreenDependent szakértői csapata és E.ON önkéntesek mellett egy felnőtt, önkéntes klíma-koordinátor is segíti, aki lehet egy lelkes szülő, nagyszülő, tanár, barát vagy idősebb testvér.

Előképzettség nem szükséges

A verseny két részből áll: egyrészt a mérőórákat kell rendszeresen, minden hónap elején leolvasni, hogy a megtakarítás nyomon követhető legyen, másrészt a közösségek a környezettudatos és energiatakarékos életmódhoz kapcsolódó kreatív feladatokat oldanak meg közösen.

A részvételhez előzetes energiatudatossággal vagy klímaváltozással kapcsolatos tudás nem szükséges, azt a résztvevők a verseny során szakértők segítségével megszerzik. Az energiavadászokat és klíma-koordinátorokat képzéseken is felkészítik a munkára. A részvétel ingyenes, az ország egész területéről várják a jelentkezőket

A legtöbbet megtakarító közösségeket az E.ON értékes nyereményekkel jutalmazza. A verseny védnöke Dr. Szabó Marcell, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes.

A kezdeményezés facebook oldala

További részletek és jelentkezés itt

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Július 20., Szombat, Illés napja van. Holnap Dániel és Daniella napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!