Hírek Magazin Kutyák, macskák ivartalanítása

Kutyák, macskák ivartalanítása

Pécel ivartalanítás
Akinek van kutyája vagy macskája, vagy csak hallott már az éj közepén aktív nemi életet élő házi kedvenekceket, az már ilyen vagy olyan mélységig, de elmerült az ivartalanítás kérdéskörében. Cikkünkben Dr. Mile Attila állatorvos ad eligazítást a tárgykörben érintett érdeklődőknek.
 
 
1. Hogyan zajlik kedvencem ivari ciklusa?
A nőstény macskának évente kétszer van tüzelési időszaka (tavasz+ősz). Ilyenkor átlagosan 21 naponta, 7 napig tartó tüzelések ismétlik egymást többször, vagy vemhesülésig. Az ellés után akár már két héttel fogamzó képesek, vemhességük 65 napig tart. A szuka kutya évente átlagban kétszer tüzel ( tavasz+ ősz). A vérzés kezdetétől számított 7-12 naptól kezdve a legesélyesebb a termékenyülés. Ez kb. 1 hétig áll fenn. A vemhesség átlagosan 63 nap. A kandúrok és kan kutyák folyamatosan képesek párzani, ámbár a tüzelési időszakban aktívak igazán.

2. Miért ivartalanítsam kedvencemet?
  • a nemkívánt szaporulat megelőzése miatt, kóbor állatok számának csökkentése érdekében
  • a párzási időszakban történő elcsatangolás megszünik
  • agresszió, rendellenes viselkedés, jelölés, verekedések csökkennek
  • hormonális alapú betegségek megelőzése ( prosztata, emlő és méhdaganatok,gyulladások ,gyakori álvemhesség, egyes szőr-bőr betegségek) érdekében
  • a csavargás és verekedések alkalmával több fertőző betegséget kaphat el állatunk, valamint az állandó „harci sebek” terhelik a szervezetét

3. Mikor lehet ivartalanítani?
Macskáknál mindkét nemnél célszerű megvárni az ivarérést, ami általában 5-7 hónapos korban következik be. A nőstény macska vemhesen és tüzelés alatt is ivartalanítható. A kan kutya herélését ivarérés után, 9-18 hónaposan lehet elvégezni. A szuka kutya ivartalanítását célszerű az első tüzelés követő 3. hónapban, ez mérettől függően 10-18 hónapos kort jelent, elvégezni. Ellés után 7-8 héttel lehet ivartalanítani, mire az emlők már kezdenek visszafejlődni. A felnőttkori ivartalanítás bármikor elvégezhető (tüzelés alatt és vemhesen kockázatosabb), a nagyon idős állatoknál megfontolandó a műtéti altatás kockázata miatt.

4. Szükséges egyszer leelletni kedvencemet?
Ha nincs feltétlen szükség az utódokra, akkor orvosilag nem is ajánlott az egyszeri leelletés a 2. kérdés d. pontjában leírt betegségek kialakulási esélyének növekedése miatt. Az állatok nem érzik hiányát annak, amit még nem tapasztaltak, az anyai ösztöneik csak az ellés után alakulnak ki.

5. Milyen teendőim vannak ivartalanítás előtt?
A macska herélés kivételével az ivartalanításokhoz időpont egyeztetés szükséges az állatorvossal. Az állatorvost informáljuk az állat koráról, ivari ciklusának állapotáról ( tüzel, vemhes-vagy lehet, hogy vemhes), korábbi nagyobb betegségeiről.
A műtét előtt 8 órával koplaltassuk, 4 órával a vizet is vonjuk meg állatunktól.

6. Hogyan történik az ivartalanítás?
A hím állatok herélése a herék eltávolításával, kandúr esetében az 1.5 cm-es seb nyitvahagyásával, míg kan kutyánál a seb bevarrásával történik. A nőstény kedvenceknél alap helyzetben a petefészkek eltávolítása, erek lekötése és a hasfal 3 rétegben történő bevarrásával történik. Vemhes, méhbeteg állatoknál a méh is eltávolításra kerül.

7. Milyen teendőim vannak a műtét után?
Kedvencünk még fél-alvó állapotban kerül hazaadásra, így amennyiben mérete megkívánja, gondoskodjunk az autóval történő elszállításáról. Az ébredés módja és ideje az állat egyedi tulajdonságaitól és az alkalmazott altatószertől is függ, általában 2-3 óra múlva már felülnek és kóvályognak. Enni, inni csak akkor kaphatnak, ha már stabilan állnak a lábukon. Az első éjszakát töltsék zárt, meleg helyen és amennyiben lehetséges minél tovább legyenek védett körülmények között ( garázs, előszoba, lakás).

8. Mire kell figyelnem a műtéti sebbel kapcsolatban?
A kandúrok herélésénél a seb nyitva marad, tehát semmilyen tennivaló nincs vele. A  többi esetben 2-3 rétegben történik a sebzárás,a legkülső bőrvarratokat általában nem felszívódó fonallal varrják. A műtét után apró, csepegő vérzés előfordul. A sebet naponta kell ellenőrizni, duzzadtság, erős nedvedzés-vérzés, varrat kirágása esetén értesítsük az állatorvost. A műtéti seb elszennyeződése, kirágása esetén sebvédelem, antibiotikumos kezelés és a seb tisztántartása szükséges.
A sebvédelem legjobb módszere a gallér, amelyet kutyáknál mindig, nőstény macskánál csak piszkálás esetén kell felhelyezni. Az állat 1-2 nap alatt hozzászokik, enni-inni is képes vele, így éjjel-nappal viselnie kell. A bőrvarratok 10-12 nap múlva kerülnek eltávolításra.

9. Tényleg meghízik az ivartalanítás után?
Az ivartalanításnak nincs hatása az anyagcserére,a zsírszintézisre vagy az mozgásaktivitás csökkentésére, tehát a válasz : NEM. Azon állatok, amelyek elhíznak a műtét után, a nélkül is elhíztak volna. Az elhízás hátterében a gazdák rossz etetési szokásai, nassoltatás, sőt sokszor az ivartalanításból eredő tudatalatti lelkiismeret furdalás kompenzálását célzó, túlzott dédelgetés, jutalmazás áll. Tény, hogy az ivarzás ideje alatt fennálló csökkent táplálékfelvételből adódó testsúlycsökkenés elmarad, így az élelem mennyiségét az aktuális igényekhez kell igazítani.

10. Tényleg megváltozik a személyisége az ivartalanítás után?
Az alap temperamentum, felvett szokások, játékosság nem változik. Az ivazási szezonban történő szökdösés, nyugtalanság viszont csökken vagy megszűnik. Kanoknál csökken az agresszivitás. Az állat „otthon ülő” lesz, amit sokan depressziónak vélnek, de ennek semmi köze az általános közérzet romláshoz.

11. Hogyan tudom megakadályozni a párosodást?
A természetes fogamzás gátlás legegyszerűbb módszere a hímek távoltartása a nőstényektől. Sokan tapasztalatból tudják, hogy a „vágynak kőfal gátja nem lehet”.
A szukák elzárását a vérzés kezdetétől számított 7- és 18. nap között kell fokozottan megoldani. A kisebb egyedeken védő ruha ( bugyi) is működhet, habár az ügyesebb egyedek leszedhetik magukról/egymásról.
 
12. Milyen más módszerek vannak a fogamzásgátlásra?
Ivarzás elnyomásra tablettás és injekciós készítmények állnak rendelkezésre. Ezek jelentősége szerencsére visszaszorulóban van, mivel számos mellékhatással ( méhgyulladás) rendelkeznek. A beadást sokszor elfelejti a tulajdonos, vagy nem viszi időben állatorvoshoz, így gyakori a vemhesülés. Ha a párzás már megtörtént, lehetőség van korszerű gyógyszeres vetéltetésre, ami szinte mellékhatás mentes, viszont drága. A vemhesség legkorábbi biztos kimutatása a párzást (megtermékenyülést) követő 21-28 napon lehetséges, ultrahangos vizsgálattal.

13. Az ivartalanítás természetellenes?
Mivel a kutyákat és macskákat a háziasítás során kiragadtuk a természetes környezetükből, már maga az emberrel való együttélésük is ” természetellenes”.
A ragadozók természetüktől fogva sokszor,sokat ellő állatok, így ha ez nem valósulhat meg, hormon rendszerük magas szinten pörög. Ez, a korábban említett méhgyulladás, méh és emlődaganat, prosztata és here betegségek kialakulásának esélyét növeli. Így a válasz a kérdésre egyértelműen: NEM

14. Kevesebb ideig fog ivartalanított kedvencem élni?
Számos vizsgálat megerősítette, hogy az ivartalanított kedvencek átlagosan 2-3 évvel tovább élnek. Ez egyrészt a már említett daganatos-gyulladásos megbetegedések kialakulási esélyének csökkentésével, másrészt a kóborlás során bekövetkezett fertőzések, sérülések, balesetek kivédésével magyarázható.

15. A kan kutyám agresszív, folyton szökik, mindent összepisil, sokat ugat. Megoldja ezeket a problémákat a herélés?
Az ugatás kivételével a felsorolt magatartásformák mérséklődnek, megszűnnek az ivartalanítást követő 3. hónap után. Ennyi idő szükséges ugyanis, hogy a szexuális viselkedésformákért felelős tesztoszteron kiürüljön a szervezetből. A területőrző magatartásra nincs hatással az ivartalanítás.

16. A kan kutyámnak, macskámnak nem szálltak le a heréi. Ilyenkor is szükséges az ivartalanítása?
Mindenféleképpen műtétre van szükség. A rejtett here általában a hasüregben található, így a magas testhőmérsékleten ( a herezacskóban átlagosan 4 C fokkal hűvösebb van) előbb-utóbb daganatos elváltozást szenved. Amennyiben csak az egyik here nem szállt le, így nemzőképes az egyed, rejtettheréjűségét tovább örökítheti, így célszerű a normál herét is eltávolítani a műtét során.

17. Mennyire fájdalmas a beavatkozás?
Természetesen némi fájdalommal, kellemetlenséggel jár a műtét és a lábadozás is.
A műtét során használt altató szerek erős fájdalomcsillapító, bódító hatásúak, így a műtét közben nincs fájdalom érzet. Ébredéskor fájdalomcsillapító injekció kerül beadásra, ami további 12-24 órán át hat. 1-2 nappal a műtét után már az esetek 90 %-ban a tulajdonos sem vesz észre fájdalomra utaló jeleket, maximum a gallérviselés okozta kényelmetlenségre szoktak panaszkodni.

18. Mennyire kockázatos a műtét?
A műtét előtt elvégzett vizsgálat során csak az egészséges állatok kerülnek ivartalanításra. A rejtett betegségek ( szív, vese, máj), egyedi gyógyszer érzékenység sajnos magában hordozza a túlaltatás kockázatát, de egy jól megválasztott altatási módszer minimálisra csökkenti ennek esélyét. Az idősebb, szívbeteg állatok altatása csak altatógéppel, oxigénadagolással biztonságos.
 
19. Mik a valós hátrányai, mellékhatásai az ivartalanításnak?
A műtéti fájdalomtól, a lábadozás kellemetlenségeitől és a műtéti seb elszennyeződésének lehetőségétől eltekintve az ivartalanításnak nincs káros hatása, hátránya. Idősebb, méh eltávolított szukákban ritkán előfordul vizeletcsepegés, amit az esetek túlnyomó részében gyógyszeresen lehet kezelni.
 
 
További kérdés esetén szívesen válaszolok itt a hozzászólásokban, vagy elérhetőségeimen:
pécelinfo.hu  hírek
Ma 2022. Május 20., Péntek, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!