Polgármester válaszol A polgármester válaszol - július

A polgármester válaszol - július

Pécel város önkormányzata az elmúlt hónapokban négy EU-s pályázaton nyert vagy került nyerés közelébe. A városközpont felújítására, az oktatás és a közigazgatás fejlesztésére, valamint a szennyvíztisztítás megoldására beadott pályázatok sikeresnek bizonyultak. Már az elnyerhető összeg alapján is a városközpont fejlesztését célzó projekt tekinthető a legjelentősebbnek. A pályázatról még februárban döntöttek, így a város projektje a második fordulóba léphetett - azaz a pénz már az ablakban.

Pécel Város Polgármesterét Dr. Benkovics Gyulát a projekt körülményeiről és lehetséges eredményeiről kérdeztem. A pályázat kapcsán Pécel fejlődési lehetőségeiről is beszéltünk.

Az eredeti pályázati felhívás komplex fejlesztések támogatását tűzte ki célul. Mitől tekinthető komplexnek a péceli projekt? A város mely területeit érinti a fejlesztés?

A védett környezet bővül új elemekkel. Az M0-ás elkészültével, a teherforgalom kitiltásával, a sebességkorlátozással lehetőség nyílt a város központjának élhetőbbé tételére. Ez az elképzelés és a városvezetés stratégiája találkozott a pályázati kiírás feltételeivel. A városközpont új arculatot kap: pihenőhelyek jönnek létre, a közlekedési lehetőségek változnak. A kastély szerves része a városnak, ezért is pályáztunk a Műemlékek Nemzeti Gondnokságával közösen. A fejlesztés elemei távirati stílusban: a Kossuth teret egybenyitjuk a zeneiskola kertjével, új burkolattal látjuk el, a közműveket felújítjuk, mini szoborparkot alakítunk ki, a Ráday téren buszöböl lesz, a piactéren a homlokzat és a tető újul meg, az Eszperantó köz megszépül, parkolókat alakítunk ki, térfigyelő kamerarendszer növeli a biztonságérzetet továbbá eltűnik a Kastély melletti trafóház. Összességében a Kastély közelebb kerül a városban élőkhöz, a piac megszépül, a Kastély-Polgármesteri Hivatal-Szemere Iskola közé ékelődő terület pedig valódi szabadidős és kulturális funkciókkal bővül. Ezek a beruházások determinálják a következő fejlesztéseket is. Ilyen megszépülő környezetben emberien kell viselkedni, remélhetőleg nem teszik majd tönkre a fejlesztés eredményeit. A városközpontot emberivé kell tenni.

Milyen távolabbi eredményeket vár a város ettől a projekttől? Megváltozhat Pécel “arca”, “imázsa”?
A pályázati rendszer kötöttségét figyelembe kellett venni. Korábban jelent már meg hasonló tartalmú pályázati felhívás, arra már elkészült egy koncepció. Akkor sajnos nem sikerült nyerni. Az eredeti elképzelés egy 1 milliárd forintos projektről szólt. Ami a város arculatát illeti: a helyzet örökölt, ezt meg kell változtatni. A pályázat elnyerése lehet az első lépés. Elindulhat egy újfajta gondolkodás, új ötletek születhetnek később. Egy élhető városra van szükség. Folyamatosan kell figyelni a környezeti fenntarthatóságra. Éppen ebben a szemléletben került sor a szemétbánya rekultivációjára vagy a kerékpárút építésére. Kísérleti jelleggel két körzetben a szelektív hulladékgyűjtés “házhozmegy” formáját is kipróbáltuk - megjegyzem sajnos nem jó eredményekkel. Pécel rengeteg zöld felülettel rendelkezik, éppen ezért tanösvény kialakítására is pályázni fogunk. Nem éppen előnyös ugyanakkor hogy Pécelen nincs étkezési és szállás lehetőség. A városrehabilitáció, a sétáló utca kialakításával megteremtheti azonban az ilyen típusú beruházások előtt is a lehetőséget. A márványistállóban lehet például kávézó.

Thumbnail 

Meg kell jegyezni azonban, hogy Pécelt így kaptuk, de csapatban építjük a jövő nemzedékének. A fejlesztéssel a gondokodás talán egy irányba terelhető, a városért kell dolgoznunk.

A polgármester nyilván egy döntési helyzetbe kerül a projekt összeállításánál: melyik fejlesztést érdemes most beletenni a projektbe, és melyik ér rá később. Mik voltak a legfőbb szempontok? Milyen érvek szólnak a jelenlegi tervek mellett?
A pénzügyi helyzettől függően igyekszünk kielégíteni a lakossági igényeket. Legalább két fontos szempont van. Ha nincs önerő akkor is meg kell fontolni, hogy mindent megtegyünk egy 100 egységet érő fejlesztésért, ha most 10-ért is elérhető. Ezért prioritást élveznek a pályázatok. A másik szempont, hogy milyen pályázati felhívások jelennek meg és azokon milyen eséllyel indulhat Pécel. Ha ezen kettő szempont koherens kapcsolata előáll, azaz rendelkezésre áll az önerő és van pályázható forrás, akkor sikerre vezethet a fejlesztési szándék. Elsősorban a város valaha volt kulturális jellegének megőrzésére tett szándék és a városközpont szerep erősítése miatt esett a választás erre a megvalósítási alternatívára.
Persze vannak még nagy fejlesztési igények a városban. Az egyik legfontosabb talán az útépítés és a csapadékvíz-elvezetés problémáját. Pécel egyes részeire vannak tervek, az egész várost lefedő vízelvezetési tervek azonban nem készültek, nincs komplex terv. Erre is kellene pályázati lehetőség, mert kiemelt fontosságú kérdés.



Mire költhetne még többet a város?
Biztosan többet lehetne fordítani a péceli civil szervezetek finanszírozására és a kulturális élet támogatására. Pécelen sok művész lakik. Az ő alkotóerejüket a város nem használja ki megfelelő módon és színvonalon. Pannonhalmi Zsuzsa, Karsai Zsigmond, Hovanyecz László is itt lakik, Vass István Zoltán is Pécelen élt, van fegyverkovács, tűzzománckészítő. Fontos ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, hiszen a Pécelről alkotott képet is nagyban formálja, hogy miként törődik velük a város.

Milyen város a mintaképe, van-e egyáltalán?

Ahol csend, béke, tisztaság van és jókedvű emberek beszélgetnek egymással gondtalanul. Régóta hangoztatott jelmondatom, hogy “Pécel legyen Pest Szentendréje”. Erre van lehetőség. Budaörsről például mindenkinek a sok vállalkozás, a fejlődő gazdaság jut eszébe és csak kevesek ismerik az ottani természeti környezetet, amely fantasztikus látványt nyújt. Amit Pécelen leginkább hiányolok, az az együttműködés hiánya. Legtöbben úgy gondolkodnak, hogy az “enyém legyen békén hagyva, aztán a többi nem érdekel”. A közterületeken nem érvényesülnek a normák, a buszváró üvegét például rendszeresen kitörik összefirkálják, a szelektív hulladékgyűjtő körül áldatlan állapotok alakulnak ki, a maglódi úton ültetett fákat kitépték. Ezek elfolyt pénzek. Most azt tervezzük, hogy figyelmeztető táblákat helyezünk ki: “ez az Önök pénzéből x forintba került”. Pécelen létezik egy rend rendelet, amely a minimális elvárásokat rögzíti. Augusztus 1-től felállítjuk a Közterületet Felügyeletet ami éppen ezen rendelet betartását fogja ellenőrizni és büntethet is.

Mit mutatna meg egy idegennek aki Pécelre látogat?
Először is felvinném Pécel legmagasabb pontjára, megmutatnám neki Pécel fantasztikus látképét, ahogy a Gödöllői dombságon elterül. A város 42 km2, amelyből 30 km2 természetvédelmi terület. Elmesélném neki a város történetét, majd a Ráday kastélyba invitálnám és péceli közszereplőknek, művészeknek mutatnám be. Innentől lennék bajba, mert megetetni és megvendégelni nem tudnám. Nincs igazán jól működő, reprezentációs célokra is igénybe vehető étterem, kávézó… 

Most a két forduló között vagyunk. Mely elemek változhatnak még a végső döntésig?

Mindent megteszünk, hogy a második fordulón is minden rendben legyen. Annyi forrás van, ahány pályázó. A végső anyagot július végén kell leadni, döntés ősszel várható. A projektet 2010 augusztus 31-ig kell befejezni. Tekintettel a pályázati szakasz elhúzódására (a támogató döntést az előzetes tervekhez képest később hozta meg a kiíró) a határidő elég rövid, amit megpróbálunk még kitolni.

Erdős Szabolcs 

 

Mi legyen a következő téma?
1. M0: kihívások, problémák, lehetőségek
2. Vízelvezetés, utak
3. Oktatás: iskolák, óvodák
vagy valami más?

Kérem írják meg a itt vagy közvetlenül emailben ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. ), hogy mi érdekelné Önöket leginkább. Miről szeretnének hallani a következő interjúban? 

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Július 20., Szombat, Illés napja van. Holnap Dániel és Daniella napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!