Polgármester válaszol A polgármester válaszol - szeptember

A polgármester válaszol - szeptember

 

Az elmúlt hónapban a fórumra érkezett kérdésekkel kezdenénk. Többen aggódnak a fák kivágása miatt. Mit tesznek a közterületen még megmaradt fák megóvásáért?
A fakivágásokat, mindig megelőzi szakvélemény kérése. Ennek alapján végzi az erre kijelölt szervezet az ezirányú munkákat. A szakvélemény tartalmazza az ujraültetési javaslatokat is. Példaként emlitem, a Maglódi úton volt csemeteültetés, amiket az ültetés után pár nappal megtizedeltek. Ezt követően a hivatal ismét pótolta a sérült vagy eltüntetett fákat, de azokat ismét eltörték. Jelenleg megközelítőleg 15-20 százalékuk hiányzik. További pótlásokra sajnos anyagi fedezet szűkösen áll rendelkezésre.

A helyi közutak fenntartása, közvilágítás az önkormányzat kötelező feladata. Azt gondolom ez egy régóta napirenden lévő kérdés…
Az önkormányzat jogszabályi kötelezettsége, hogy a belterületi utakat közlekedésre alkalmassá tegye. Az utakkal kapcsolatos egyéb kötelezettségeink közé tartozik egyébként azok takarítása vagy kátyúzása is. 2002-ben például 42 utcában volt aszfaltozás, ezek minősége ugyanakkor nem kielégítő, így javításuk is évről évre komoly terhet ró a város költségvetésére. Tudni kell, hogy a város központján áthaladó fő útvonalak nem az önkormányzat, hanem a Pest Megyei Állami Közútkezelő Kht. tulajdonában vannak. Így a Közútkezelő fejlesztési stratégiájának és költségvetési helyzetének is ki vagyunk szolgáltatva. Látni kell, hogy saját erőből nem tudjuk megoldani a város összes utcájának szilárd burkolattal történő ellátását. Jó példa a Szondi utca vagy az Ond vezér utca. Mindkét utca jelentős lakossági hozzájárulás mellett készült illetve készül el. Folyamatosan pályázunk, jelenleg is bírálat alatt van egy, a város több utcáját is érintő projekt. Az utóbbi időben sikeresen próbálkoztunk az ún. emulziós megoldással, amely kvázi szilárd útburkolatot eredményezett több mellékutcában. Ami a közvilágítást illeti. Egyrészt vannak szabványok, minimális elvárások a közvilágítással kapcsolatban. Ilyen például, hogy minden második oszlopon kell legyen világítás. Ennél többet többletköltségért lehetne vállalni, amire nincs forrás. Ahol a minimális elvárásoknak sem felel meg a közvilágítást azt be kell jelenteni.

Ha már a közterületeknél tartunk. Mit lehet tenni a szemetelés ellen? A szemétgyűjtők rendszeresen tömve vannak, környezetük rendezetlen.
Pécelen létezik az úgynevezett rend rendelet. Ez a rendelet az állampolgárokkal szemben elvárt minimumot rögzíti. Nem tartalmaz teljesíthetetlen elvárásokat, csak a közterületen elvárható normákat fogalmazza meg. A közterület felügyelet ellátására jelenleg is keresünk alkalmas jelentkezőt, de amíg nincs betöltve a pozíció, a Polgárőrség látja el ezeket a feladatokat. Ami a külterületeket illeti, a polgárőrség keretein belül alakult meg a külterületi polgárőrség, melynek tagjai főleg azok a gazdák, akiknek tulajdonában, használatában vannak a földek, elsősorban az erdőben szemetelőkkel és fatolvajokkal szembeni határozottabb fellépés érdekében. Ezen túl a biztonságérzet növelésére négy darab térfigyelő kamerát helyezünk el a forgalmasabb köztereken. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy a HVG legutóbbi számában közöltek szerint Pécel nem áll rosszul a „bűnös városok” listáján.

Szeptemberben megkezdődött az újabb tanév. Milyen helyzetben vágnak neki az oktatási évnek a péceli iskolák, óvodák?
Pécelen önkormányzati fenntartás alatt egy bölcsőde, három óvoda, két általános iskola, egy zeneiskola és egy gimnázium működik. A Fáy Középiskola a Pest Megyei Önkormányzat kezelésében van, tulajdonosa a Péceli Önkormányzat. Az óvodák és bölcsődék egyesített intézményként működnek. Voltak próbálkozások további önkormányzati intézmények bevonására, az előzetes kalkulációk alapján azonban elmondható, hogy ez nem lenne hatékony megoldás. A Szivárvány és Gesztenyés óvodák műszaki állapota nem teljesen kielégítő, így fenntartói támogatásuk is magasabb. A bölcsőde most lett felújítva – kívülről is tetszetős, belül modern. Az épületben sószoba is kialakitásra került. A férőhely azonban a felújítással nem nőtt. Most egyébként 42-en járnak az önkormányzati bölcsödébe. Az önkormányzati óvodákba megközelítőleg 450-en járnak. A gyerekek elhelyezésével itt is gondok adódtak. Átmenetileg sokat segített a Katolikus egyház 75 férőhelyes új óvodája, a Református egyház régebb óta működő intézménye valamint az újonnan nyílt magánóvodák. A jövőben további óvodai férőhelyek kialakítására nyílik lehetőség. Egy vállalkozó vállalta, hogy a Dán területen épít egy 120 fős bölcsi-ovit, amelyet egy alapítvány működtetne. A termál terület hasznosítójának pedig elő van írva, hogy a minimálisan 75 férőhelyes óvodát kell építenie 2013-ig az újonnan felépülő városrészben. A beruházás jövőre kezdődhet.

Korábban arról is volt szó, hogy az önkormányzat a Topolyosban épít egy új óvodát. Hogy áll ez a beruházás?
Ezen a területen egy 320 fős óvodát és egy 120 fős bölcsödét képzeltünk el. Ettől feltehetően el kell majd tekintetni, mert saját forrás jelenleg nincs rá, pályázati pénz pedig nem elérhető most erre a célra.

Folytassuk az általános iskolákkal.
A Szemerét nem régen épitettük, újították meg, 70 százalékos a helykihasználtság, képes tehát befogadni az újonnan beköltözőket. A Petőfi teljesen telített, még bírja de napirenden van a bővítése. Főleg konyhai szolgáltatásokat kell fejleszteni, de a gépészetre is ráfér a bővítés, javítás. Tanteremhiány nincs, az oktatási törvény szerint van feltöltve. A Ráday Gimnázium több mint 40 éves. A péceliek hozták létre szinte a saját kezükkel. Az isaszegi úttal párhuzamos épület már elég öreg, folyamatos felújításra szorul. Az iskola fenntartása hol a megyei önkormányzatra hol a városra esett. Jelenleg Pécel város önkormányzata a tulajdonosa és fenntartója is, miközben a tanulók 60 százaléka nem péceli. Korábban felmerült, hogy a szomszédos, „küldő” települések is járuljanak hozzá az iskola fenntartásához, de ez nem vezetett sikerre. A Református Egyház viszont jelentkezett, hogy átvenné az iskolát. Jelenleg még folynak az egyeztetések. A legfontosabb alapkérdés, hogy az egyház általános iskolát is szeretne indítani, míg az önkormányzat ezt nem tartaná szükségszerűnek. Egyeztetések folynak még az üzemeltetés várható időtartamáról illetve a felújítás költségeinek esetleges megosztásáról. Már a megyei főjegyzőnél is jártak a felek, most az egyház válaszát várjuk. Márciusig el kell dőlnie, ha szeretnénk, hogy 2010 szeptemberében folytatódjon az oktatás az intézményben. Az egyház szándéka nemes, a részletkérdésekben pedig van törekvés a megegyezésre. A zeneiskola már egy kicsit kilóg a többi önkormányzati fenntartású intézmény közül, hiszen nem kötelezően ellátandó feladat a város számára. Az önkormányzat normatíván felül járul hozzá az iskola működéséhez. A diákok tandíjat fizetnek. A zeneiskolát sok péceli veszi igénybe és sok értékes ember került már ki az intézményből. Van tehát létjogosultsága, fontos a város számára. Az összevonás ötlete már a zeneiskolával kapcsolatban is felmerült, de a szakértői vélemények nem tartották működőképesnek az elképzelést. Az önkormányzat ezévi költségvetése biztosítja a működésüket, nyugodt keretben működhetnek az oktatási intézmények.Erdős Szabolcs
pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Július 20., Szombat, Illés napja van. Holnap Dániel és Daniella napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!