Polgármester válaszol "A választás szaga még nem csapta meg a tesületet"

"A választás szaga még nem csapta meg a tesületet"

Az idei tél nagyon kemény volt és még nincs is vége. Az utakon már most is látható, hogy mennyire megviselte az időjárás. Mikor várható a kátyuzás? Van-e ütemezés az utak felújítására? Mi a helyzet az áthaladó főutakkal?

A költségvetésben minden évben különítünk el pénzt belterületi utak kátyuzására és földutak javítására. Idén is van erre a célra elkülönített pénz, ez megegyezik az előző évivel, 10 millió forint. Ez áll rendelkezésre a közel 42 kilométeres útszakasz javítására. Egy korábbi interjúban már említettem, hogy 2002-2006 között gyors tempóban sok útszakaszt épített, illetve javított meg az önkormányzat. Ezek minősége viszont nem kielégítő, így javítások is rendszeres költséget jelentenek a hivatalnak. A mostani hosszú ideje tartó hideg rendkívüli módon kikészíti az utakat.
Tavasszal, amikor javul az idő, a hivatal a műszaki bizottsággal és a PEMÁK (Pest Megyei Állami Közútkezelő Kht.) munkatársaival helyszíni szemlét tart, fényképekkel, mérőszalagokkal, diktafonnal és felmérik, hogy hány négyzetmétert kell javítani. Ezt követően az árajánlatok bekérését és a megfelelő közbeszerzési eljárás lefolytatását követően indulhat a kivitelezés. Ha a kátyuzás költsége meghaladná a fent jelzett összeget, akkor a földutas pénzből tudnánk átcsoportosítani.
A Pesti, Maglódi és Isaszegi úttal kapcsolatban jó hír, hogy a PEMÁKnak sikerült beemelnie a pályázatba a péceli útszakaszokat is. A kivitelezés pontos ütemét még nem ismerjük, de az aszfaltcsere ezeken a szakaszokon idén tavasszal elkezdődhet.

A pecelinfo.hu az önkormányzat közleményét követően azonnal közölte a BKV sztrájk ideje alatt közlekedő "pótló" buszról szóló megállapodást. Pénteken felkerült a hír a honlapunkra. A sztrájknak vasárnapra vége lett. A város hivatalos honlapjára, a pecel.hu-ra azonban csak hétfőn került fel a közlemény. Ez azt a benyomást keltette, mintha még a sztrájkot követően is járna a busz. A kérdés, hogy most jár vagy nem jár ez a kisegítő járat?
Természetesen nem jár, hiszen csak a sztrájk idejére szólt a megállapodás. A vállalkozóval kialkudott árat a BKV-nak évente fizetendő 18,5 millió forintból számoltuk arányosan.

A pecelinfo.hu fórumon az utóbbi hetekben a Csatári dűlőn található játszótérrel kapcsolatosan jelentek meg kérdése. A lakók szerint egyre a játszóteret esténként nem mindig rendeltetésének megfelelően használják. Régen volt aki zárta a játszóteret, mára mintha magára hagyták volna.
Igaz, hogy az önkormányzat felügyelete alatt van a játszótér, de a figyelem az utóbbi hónapokban elterölődött róla, de köszönöm a felvetését. A közeljövőben közcélúak foglalkoztatására van mód, akiket szeretnénk bevonni a zöld felületek takarításába, a közterek állapotának megőrzésébe. A képviselő testületi ülésen éppen tegnap tárgyaltuk a Közcélú stratégiát (az interjú még a múlt héten készült). A Munkaügyi Központ támogatásától eleső embereknek kell munkalehetőséget biztosítani. A játszótérre figyelni fogunk, még egyszer köszönöm a felvetést.

A testületnek hamarosan el kell fogadni a 2010-es költségvetést. Mik a 2010-es költségvetés fő irányai? Milyen fejlesztések, beruházások várhatók?
Azzal kezdeném, hogy a pályázati projektek önrésze már a múlt évi költségvetésben is szerepelt, azok jó része még 2009-es döntés eredménye, azokra tehát a forrás a rendelkezésre áll. Ami a munka menetét illeti, a héten elkezdődött a bizottsági egyeztetés és jövő héten folytatódik az intézményi egyeztetésekkel. A testület február 11-én tárgyalja a költségvetést.
A normatíva már 1990-től folyamatosan csökkent, idén azonban éves szinten 100 millió forintos a kiesés, továbbra is működési hiánnyal számolunk. 2010 ugyanakkor még "békeév", hiszen 2011-től kezdve törleszteni kell a nagyobbik összegű kötvényt. Ezért is tervezzük, hogy 2009 a takarékosság éve legyen. Kirívó fejlesztést nem tervezünk a betervezett pályázatokon túl. A városközpont átalakítása, a szennyvízberuházás, a termálterület kibontakozása számíthat látványos beruházásnak idén. Hozzáteszem, hogy a termálterület értékesítéséből idén nagyobb bevétel várható. Elbocsátásokat nem tervezünk, a hiányzó munkaerőt közcélú munkaerővel igyekszünk pótolni.
Kiemelném még a fedett buszvárók építésének folytatását vagy a járdaépítési programot. Bár folyamatosan rongálják a köztereket, a buszvárókat, a programot folytatjuk. Járdaépítésre, pontosabban az anyagra 2 millió forint áll rendelkezésre. A lakosság együttműködésével lehetne javítani a gyalogos közlekedés feltételeit. Egy komplex takarítógépet is szeretnék megvásárolni, ami képes havat tolni. Fontosnak tartom még e példaszerű felsorolásban megemlíteni, hogy a Lélek patak medrét is rendbe kívánjuk tenni.

Az önkormányzat fenntartása alatt működő intézmények milyen változásokra számíthatnak?
Az intézmények átláthatósága érdekében már korábban tettünk lépéseket, a közüzemi számlák rendezése centralizált. 2010-ben - bár még az intézményekkel folytatott egyeztetések előtt állunk - nem lesz lényegi változás. Fontosnak tartom megkülönböztetni a kötelező és az önként vállalt feladatokat, de elmondhatom, hogy idén nem adunk le feladatot, pedig az önkormányzatnak ki kell egészítenie a központi költségvetésből kapott normatívát, mert ezekre kevesebbet kapunk.

A Ráday Gimnázium fenntartása nem kötelező feladat. Korábban beszéltünk róla, hogy esetleg a Református Egyház venné át az intézmény fenntartását. Hogy áll az egyezkedés?
Megálltak a tárgyalások, ma már nincs első helyen a napirendben. A gimnázium marad önkormányzati fenntartási körben 2010-ben. A jogszabályok arra adnak lehetőséget, hogy az önként vállalt feladatokat a választást követő fél évvel lehet "leadni". Ha az önkormányzat leadja a gimnáziumot, a megyei önkormányzatnak kellene átvenni. Információim szerint azonban a megye megszüntetné az iskolát. Nehéz szembenézni azzal, hogy esetleg meg kell szüntetni egy 40 éves iskolát és nem is szeretnénk.

Választási év van, van-e változás a testület munkájában?
Ez egy jó összetételű testület, konstruktív, eredményeket hozott az együttműködés. Korábban jellemzőek voltak a veszekedések, most nincsenek szélsőséges viták. Mindenki elmondja a véleményét, nincsenek antagonisztikus ellentétek. Mindenki mindenkivel kezet fog, ami jó pár évvel ezelőtt még nem volt annyira természetes. A választás szaga még nem csapta meg a testületet. Nincs olyan erőteljes mozgolódás mint más településeken. Persze lehet még, de most még nincs. Persze most újabb politikai erők is megjelentek, ami önmagában nem baj, addig amíg nem helyezik magukat bizonyos szabályokon felülre.

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Július 20., Szombat, Illés napja van. Holnap Dániel és Daniella napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!