Polgármester válaszol "Most már előre kell tekinteni"

"Most már előre kell tekinteni"

Hogy értékeli az elmúlt egy évet?

Ha röviden kel összefoglalni, akkor azt mondanám, hogy "sok hűhó semmiért". Az önkormányzat működését már ismerjük, ismerjük az okokat, hogy miért jutott ilyen helyzetbe az önkormányzat. Ismerjük az előző vezetések hibáját, a koncepciótlanságot. A város korábbi vezetői tervek nélkül irányították a települést - hozzá kell tenni, hogy akkor még jó gazdasági körülmények között. Idén már a túlélésre kell játszanunk.

A Péceli Hírekben folyamatosan tájékoztatást nyújtunk a város pénzügyi helyzetéről. Fontos leszögeznünk ugyanakkor, hogy az adófizetési morál a béka feneke alatt van.

A telekadó nem hozta meg a várt eredményeket, a tervezett összegnek mindössze 20 százaléka folyt be. A nagytelkesek nem fizettek, voltak akik a kormányhivataloknál feljelentették a testületet. A telekadó miatt kieső bevételt önkormányzati ingatlan értékesítéséből kell fedezni.

Az elmúlt egy év talán legnagyobb visszhangot kiváltó ügye a termálberuházás volt. Hogy áll az ügy?

Úgy tűnik állami illetve uniós támogatásból egy befektető megépítené a termálfürdőt, azaz átvenné a beruházást. A projekt jelenleg még tervezés alatt áll. Az Oak Quality Kft. ellen felszámolási eljárás van folyamatban, megsaccolni sem lehet az eredményét. Éréknövelő beruházás címén ügyvédi levélben szólított fel minket egyébként 339 millió forintos előleg megfizetésére, amit természetesen nem fizettünk ki. A peres eljárás szintén folyamatban van, az első választott pernapot elnapolták.

Felmerült az is, hogy a Lidl városunkban nyit új áruházat. Történt előrelépés?

A piactéren a vállalkozások magas áron kínálják az ingatlanjaikat, de nem is ez most a legfőbb akadály. A Lidl országpolitikáját veszélyezteti az az új jogszabály, ami korlátozná a 200 négyzetméternél nagyobb kiskereskedelmi egységek mozgásterét. A tervről még nem tettünk le, az egyeztetés még folyamatban van. A városkép mindenképpen rendezettebb lehetne a beruházással.

Szó volt arról is, hogy esetleg a Ráday gimnázium épületébe költözne a Lidl. Mi lesz az épülettel?

Az épületbe beköltözik a polgárőrség, a kertben pedig közparkot alakítunk ki. Ebben helyi vállalkozók már jelezték segítő közreműködésüket. A tervekben szerepel, hogy a rendőrséget is az épületbe költöztetnénk, mivel a Rendőrség épületéért jelenleg sokat fizetünk. Az ingatlanra vannak más érdeklődők. Költségvetési szempontból az önkormányzat így jobban járna. Tervben van még a könyvtár és a családsegítő átköltöztetése is és a helytörténeti múzeum kialakítása.

Az önkormányzat együttműködve a Ráday Kastély fenntartójával, pályázati forrást nyert el a városközpont felújítására. A beruházás mintha megállt volna.

Halasztást kértünk a támogatást kezelő Közreműködő Szervezettől, idén már biztosan nem tudjuk aláírni a kivitelezővel a szerződést, mivel nincs rá forrás. Ha lenne 150 millió forintunk, akkor inkább az árkokat csinálnánk meg. Jövőre ugyanakkor mindenképpen be kell fejezni, mert különben a konzorciumi partnerünk, a Kastély sem kapja meg a támogatást. A beruházást egyébként nem tartanám feltétlenül szükségszerűnek.

Van még lehetőség pályázni, van egyéb futó pályázat előkészítés alatt?

Nincs folyamatban. A testület hozott egy határozatot, miszerint csak száz százalékos támogatás intenzitású pályázaton indulunk.

A vízmű vezetőjét leváltották, miért volt szükség a személycserére?

Szabó úr nem a testület által elvárt módon működtette a társaságot. De ennél fontosabb, hogy 70 százalékban befejeződtek az óracserék. Ebből kiderült, hogy - nem túlzás - minden második ember lopta a vizet. Havonta 60 ezer köbméter víz fogyott, miközben 30-38 ezer köbmétert tudott kiszámlázni a Vízmű, és ebből is 100 millió forintos nagyságrendű a kintlevőség. Kérdésként sokszor megfogalmazódik bennem: mennyivel olcsóbban tudnánk adni a vizet, ha nőne a fizetési fegyelem és senki nem variálna a vízórákkal.

A pécelinfo.hu-n is rendszeresen téma az utak állapota, a közlekedési koncepció hiánya. Mire számíthatnak a városiak ezen a területen?

Amikor kiválasztjuk az építési telket, a körülményekkel is tisztában kell lennünk. Valamennyi ingatlanfejlesztő bevállalta a szilárd burkolat építését, így az nem az önkormányzati kötelzettsége. Az elkövetkező két évben nem is látok esélyt arra, hogy ebbe belefogjunk. A lakossági kezdeményezéseket önkormányzati szervezés mellett tudjuk támogatni.

A szabályozási terv és helyi építési szabályzat felülvizsgálata folyamatban van, eredmény december közepére várható. Nem tervezünk újabb belterületbe vonást, inkább ipari területeket jelölünk ki.

Szintén előkészítés alatt áll a város vízelvezetési terve. Amint kész, a lakosság rendelkezésére fogjuk bocsátani. Idén reményeink szerint ez is elkészül. Korábban ugyan készültek ilyen tervek a város egy-egy részére, de időközben az odatelepülők megváltoztatták a terepviszonyokat. A város 65 kilométeres úthálózatáról részletes felvétel készült, ingyenesen. Ez nagy segítség a munkában (erről bővebben lásd a keretes írást).

Biztosan mindenki barangolt már a google maps segítségével a világ különböző tájain. A járatosabbak azt is tudják, hogy nem csak térképeket és műholdképeket lehet nézni, hanem akár jó felbontású utcaképeket is lehet böngészni, olyan mintha a helyszínen lennénk. Pár hete Pécel 65 kilométeres úthálózatáról is hasonló felvételeket készített a Konasoft Kft. A várost bedigitalizáló program azon túl, hogy remek szórakozási lehetőséget nyújta arra, hogy házszámokra keressünk, arra is alkalmas, hogy távolságokat, domborzati viszonyokat is pontosan megmérjünk. A szabályozási terv, vízelvezetési tervekhez nagy segítség.

Thumbnail

 


A tervek szerint alakult az iskolák összevonása? Mik az első visszajelzések?

Patent sikerült. A híresztelések ellenére sokkal kulturáltabb helyre kerültek a gyerekek, elégedettek a diákok és a tanári kar egyaránt.

Hogy érinti a várost a változó önkormányzati szabályozás?

Két törvény módosítása érinti érzékenyen a várost. Az egyik az önkormányzati törvény, a másik pedig az oktatási törvény. Nehéz úgy tervezni, hogy még nem is tudjuk pontosan milyen irányba változnak a körülmények. Előzetes tanulmányok készültek. A központi szándék az, hogy a hatósági irodákat magasabb területi szintre vigyék. Mi a lehetőségeinkhez képest lobbizunk azért, hogy minél több ügy maradjon itt, ne kelljen Gödöllőre járni.

Nehéz így pénzügyileg is tervezni. Nem tudjuk hol marad a fenntartási kötelezettség, hogy alakul az állami normatíva, mennyivel kell az önkormányzatnak kiegészíteni az intézmények költségvetését.

A város pénzügyi helyzete - ahogy arról már többször beszéltünk - nem stabil.

Az utóbbi hónapokban a finanszírozó bankok is bekeményítettek. A Volksbank bejelentette, hogy a 2008-ban felvett másfél milliárd svájci frankos hitel kamatát megemeli, ha nem teszünk ingatlan fedezetet a hitel mögé. Tárgyalásokba kezdtünk a bankkal, van lehetőség a megegyezésre, de ingatlant mindenképpen be kell vonni. Átütemezésről is hajlandóak tárgyalni. A K&H 190 millió forintos folyószámla hitel mögé 380 millió forintos fedezetet kér. Itt is tárgyalunk és megfontoljuk, hogy megversenyeztetjük a bankok között az önkormányzat folyószámla vezetését.

Van csődforgatókönyv?

Nincs csődforgatókönyv, ezzel nem számolunk.

Milyen megoldások lehetnek?

Dolgozunk az ipari területek fejlesztésén. Jelenleg is 11 beruházni szándékozóval tárgyalunk folyamatosan, bevételteremtő beruházások kellenek. Műanyag fröccsöntő üzemről, kamionparkolóról, kínai befektetők 3000 négyzetméteres napelem farmjáról, és egy osztrák kisrepülőgép összeszerelő ötletéről is tárgyaltunk. Ehhez a meglévő ipari területeket kell felhasználnunk. Az M0-ás menti területek nagyon elaprózottak, polgárjogi társaságokat kell létrehozni, hogy a területek egyben tudják a tulajdonosok értékesíteni. Ebben sikerült előrelépni az utóbbi hónapokban.

Elkezdődtek az egyeztetések a városi gazdálkodókkal is. A legutóbbi összejövetelünkre az 50 meghívottból 18 jött el. Igényként fogalmazódott meg, hogy az építményadót racionalizáljuk. Ezt idén már nem lehet megtenni, de jövőre megpróbáljuk. Az iparűzési adó kétsávos lesz, alacsonyabb helyi adóval akarjuk idecsalogatni a befektetőket.

Az adófizetési morál javításán is gondolkodunk. Követendőnek tartanám Hódmezővásárhely példáját, ahol rendszeresen adóslistát tesznek közzé. Az akció eredményes, mivel a kintlevőségek 70 százalékát így behozzák. Abból tudunk gazdálkodni amit befizetnek, ha nem fizetnek be, akkor az önkormányzatnak nincs pénze, nem lehet semmit elvárni.

Többször mondtam már, de fontosnak tartom mindig elmondani, hogy várjuk a városlakók segítségét. 10-30 éves koncepcionális tervet szeretnénk készíteni. Ehhez egy 8-10 fős tanácsadó testületet állítanánk fel. Ebben olyan helyi polgárok vennének részt akik szakmai rátermettségükkel már bizonyítottak.

Már látom a világosságot az alagút végén. Az előző városvezetések rossz döntéseit megpróbáltuk számonkérni, sok akadályba ütköztünk. Most már nem szabad hátrafelé pillantani, előre kell tekinteni.

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Október 22., Kedd, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!