Polgármester válaszol "Úgy tervezem, hogy indulok az őszi választásokon"

"Úgy tervezem, hogy indulok az őszi választásokon"

A héten be is fejeződtek a javítások. A tervezett ütemben, ahogy a források rendelkezésre álltak javítottuk az utakat. A Csatári dűlőre felvezető Kelecsényi utcát még garanciális munka keretében javítottuk. Kritikusnak tekinthetők a Pest Megyei Állami Közútkezelő (PEMÁK) kezelésében lévő, Pécelen áthaladó utak javítása. A Pesti úton sikerült némi javításokat kiharcolni, de idén többet már nem költenek erre a szakaszra. Folyamatosan levelezünk a PEMÁK-kal a Maglódi út állapotáról is. A vízelvezető rácsokat több helyen is meg kellene igazítani. A PEMÁK többnyire az átszervezésekre hivatkozik. Ami az apró javításokat illeti: a busz végállomásnál a szegélyköveket ahol kiesett visszaraktuk, a Ráday körforgalomnál gyakran megállt a víz, itt a szintet megemeltük, a Gyár utca elkészült, a Vízmű előtti parkolót leaszfaltoztuk. Előttünk áll viszont az Erzsébet sétány megerősítés vízelvezetési szempontból.

Ami az utakat illeti a Csatári dűlőben a Kond vezér utcában is lakossági kezdeményezés indult a vízelvezetés megoldására és az utca aszfaltozására. A legutolsó lakógyűlésen arról volt szó, hogy az önkormányzattal kötött egyedi megállapodás alapján - azaz nem vízműtársulásban - készülne el a beruházás. Az önkormányzat a koordinációban és a műszaki ellenőrzésben tud segíteni. Jelenleg ajánlatokat kérnek be.

Egy hónapja az országos sajtóban is megjelent egy közlemény, miszerint Pécelen megújul a városközpont. Hogy haladnak az előkészítő munkálatok, mikor kezdődik a beruházás?

A Támogatási Szerződést 2010.05.20-án írtuk alá, ekkor lépett hatályba. A képviselő testület hamarosan elfogadja a végleges ajánlattételi felhívást, amivel megkezdődhet a közbeszerzési folyamat. Korábban már döntött a testület egy előzetes változatról, azóta azonban hosszú idő telt el, változott az ütemezés, így újra dönteni kell a kérdésben. Az önkormányzati beruházásokra és a márványistálló felújítására külön közbeszerzést írunk ki, mivel ez utóbbira június közepére készülhetnek el a tervek. Ha minden jól megy akkor augusztus közepén kezdődhet a beruházás. Ez persze függ a közbeszerzés elhúzódásától is. A Kossuth téren, Piac téren és Kórház közben tehát már ősszel munkálatok várhatók. Az önerő rendelkezésre áll.

A beruházás a Közútkezelőt is érinti, így velük is konzorciális viszonyban vagyunk. Két buszöblöt szélesítünk. Forgalomkorlátozásokra lehet számítani elsősorban a vezetekkiváltások (Piac térnél) és Kossuth tér környéki munkálatok miatt.

Mikor zárulhat a projekt?

2011. szeptember 1-ét rögzítettük a Támogatási Szerződésben, de az önkormányzati rész, tehát a Kastélyt nem érintő beruházások már idén befejeződhetnek. A műemléki részekhez kapcsolód beruházások tovább tarthatnak.

Ha már a beruházásoknál tartunk. A Wellness központról sokat lehet hallani, de egyelőre keveset látni. Mikor várható, hogy elkészül a fürdő?

A beruházóval kötött adásvételi előszerződés szerint a befektető már megszerezte a terület egy negyedének tulajdonjogát. Ezen a részen már értékesíti a telkeket. A fennmaradó részre eső összeget, 244 millió forintot májusban kellett volna kifizetnie, ez - részben a feleken kívüli csúszás miatt - elmaradt. A Testület megtárgyalta a kérdést, és úgy döntött, hogy 100 milllió forintot most kér, a fennmaradó részre pedig három hónapos haladékot biztosít.

Az alapkőletétel egyébként augusztusban lesz, a befektető irodával rendelkezik a OTP korábbi épületében. Itt meg lehet tekinteni a látványterveket és maketteket. 500 lakás, sportpályák és óvoda van a projektben megcélozva. A közművesítés és a hatósági engedélyezés folyik. Tervben van a Maglódi útról a terül saját utas megközelítése (egy murvás út már jelzi a nyomvonalát). A Zsimondy Vilmos névre keresztelt termálfürdő természetesen mindenki számára elérhető lesz. Zsigmond Vilmos fúrta egyébként Magyarország első termálkútját a Margitszigeten, és neki is volt nyári lakja Pécelen.

A legutóbbi testületi ülésen tárgyalták a vízmű 2009-es működését. A két évvel ezelőtt végrehajott nagy mértékű díjemelés milyen eredményekkel járt? Sikerült a fejlesztésekre fordítani a befolyt összeget?

Igen, megtárgyaltuk a Vízmű Kft működését és Klász úr, a Kft ügyvezetője további öt évre kapott felhatalmazást a testülettől (eddig három éve vezette a társaságot). Az a folyamat ami két évvel ezelőtt elindult az igen jelentős áremeléssel tulajdonképpen a tervek szerint halad. A közművagyon nagyon elhasználódott, mert a mindenkori önkormányzat nem fordított rá elég gondot. Apró lépésekben kellett volna felújítani a közműveket, most egyszerre kell elvégezni ezt a hatalmas feladatot.

A víz és csatornadíjak két évvel ezelőtti - elismerem radikális és nagy összegű - emelése mégsem teszi ki azt az összeget, amivel nyugodtan hátradőlhetnénk. Jelenleg a betervezett beruházás 1/5-nél tartunk. A díjemelésből származó bevétel jó helyre került, a testület elfogadta az üzleti tervet. Közben pályázunk is a szennyvíztelep fejlesztésére. Erről a kétfordulós pályázatról július második felében várható döntés. De tudni kell, hogy ezzez 105 millió forintos saját erőre van szükség, amit az önkormányzat ma nem tud előteremteni. Lakossági hozzájárlásra lehet szükség, amit a vízdíjban kell érvényesíteni. Meg kell akadályozni továbbá a pénz elfolyását is, az illegális bekötéseket meg kell szüntetni.

Hogy osztályozná az Vízmű tevékenységét?

Véleményem szerint az erős közepest megérdemli, de a jót nem éri el. A szolgátatás minőségben nincs ott, ahol kellene de kétségtelen, hogy a múltból hozott problémák (órák hitelesítése, panaszkezelés, ügyfélfogadás) megoldása nem megy egyik pillanatról a másikra. A tesület egyébként kért egy vízműdíjakat összehasonlító elemzést a szolgáltatótól. 20 agglomerációs település vonatkozásában hasonlították össze a díjakat. Ebben a rangsorban középen álltunk, de meg kell mondjam nagyon nagy a szórás, és mindenhol egyedi a helyzet. Vannak olyan települések ahol viszonylag új a közművagyon mégis magas a díj és vannak olyanok mint Pécel, ahol régi a hálózat, de még alacsony a díj.

A Vízműnél egyébként bevezetés alatt van egy új számlázó, nyilvántartó rendszer, nyár közepén állhat fel teljesen. A korábbi programba rossz ügyféladatokat vittek fel, a program is rossz volt. Most komoly munkával újra lejárták és felírták a különböző adatokat. Bízom benne, hogy ezzel drasztikusan csökkenthető a reklamációs ügyek száma.

A másik ok, amiért "csak" erős közepest érdemel a szolgáltató, hogy nem termel elég saját bevételt. Van ugyan jogszabályi korlát a bevételek szerzésére, a Vízmű azonban nem tölti ki teljesen ezt a keretet.

Úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy legalább hozzáfogtak az elmaradt munkáknak, fejlesztéseknek.

Kormányváltás után mire számít, milyen változásokra számít az önkormányzati működésben?

Semmi nem történt, úgyanúgy folyik a Rákos patak és járnak a buszok is. Fontos változás lehet majd a képviselők számának csökkentése. Ez Pécelen azt jelenti, hogy a jelenlegi 17 képviselővel szemben 8 egyéni és 3 listás, azaz összesen 11 képviselő lehet csak. Ezzel a megoldással a választókerületeket is újra kell rajzolni, tízról nyolra csökkenne a számuk. Ez a listás helyekben nagy harcot eredményzhet. Másik lényeges változás, hogy a polgármester "kívülről" is hozhat alpolgármestert maga mellé.

Lényeges változás Pécelen a kormányváltással nem következett be a város politika életében, ami nem jelenti azt, hogy nem következhet be a jövőben. A következő választás előtt sok munka vár ránk. Mi bátran állunk a feladat elé. A választáson induló képviselő- és polgármester- jelöltek természetesen megkaphatják a szükséges információkat a felkészülésükhöz.

Mik a személyes tervei?

Úgy tervezem, hogy indulok az őszi választásokon. Vannak folyamatok amiket már elkezdtünk és magam vezényelném. Ez motivál. A feltételek adottak, de természetesen a választók döntenek. Hiába teszi ki a lelkét valaki, ha azt mondjuk, hogy ugyan komám… Önmagában az ember nem tud eredményt elérni, egyre táguló közösség támogatásával tud csak eredményesen indulni. Nagy dolgokat csak közösségben lehet megcsinálni, azzal a közösséggel, ami hajlik rá és hajlandó is az együttműködésre.

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Július 20., Szombat, Illés napja van. Holnap Dániel és Daniella napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!