Polgármester válaszol "Most rend és béke van a városban"

"Most rend és béke van a városban"

Májusban született döntés arról, hogy a város megvásárolja a Katasztrófavédelmi Központ épületét. Hogy áll a projekt?

Az oktatási központ Piliscsabára költözne. A Katasztrófavédelem vezetőivel folytatott személyes találkozót követően indult el az ötletelés, hogy a város most kedvező áron megszerezhetné az ingatlant.

Jelenleg bankokkal tárgyalunk a finanszírozásról, de azt látni kell, hogy a bankok most nem nagyon akarják az önkormányzatokat hitelezni. Az önerő rendelkezésre áll, amit egy energiahatékonysági pályázatra tervezett költségvetésből csoportosítottunk át. Ez az energetikai projekt sajnálatosan nem jött össze, így az önerőt átcsoportosítottuk.

Mindenesetre áron alul tudnánk venni egy jó elhelyezkedésű, viszonylag jó állapotban lévő épületet, ahol végre egy helyen lenne az önkormányzati intézmények többsége. Nem kellene a családsegítőnek, könyvtárnak és egyéb intézményeknek külön épületben lenniük. Az épület körül pedig szép nagy park lenne. Nem beszélve a szép nagy színház teremről, ahol előadásokat lehetne tartani. Jelenleg az önkormányzat a fiatalokat és az időseket nem tudja megszólítani. Ehhez nagyon fontos lenne egy ilyen előadó tér megszerzése. Időseknek például operett előadásokat lehetne tartani.

Az elkészült tervek szerint üzleti módon is lehetne hasznosítani a területet.

Az épületben több szoba és jó adottsággal rendelkező oktató termek vannak. Friss hír, hogy létrejön egy ferihegyi kiemelt térség. Ez a térség eredetileg Vecsésig tartott volna, de sikerült elérni, hogy Pécel is ide tartozzon. Ez a következő uniós időszakban, 2014-2020 között lehetőséget adna arra, hogy több pénz jusson a városnak. Ezzel összefüggésben én nagy lehetőséget látok még mindig Ferihegy közelségében. Szükség van további szálláshelyre ebben a térségben.

Ki üzemeltetné ezt a szállodát?

Én úgy képzelem, hogy valahol a Pécel Városüzemeltető Kft alatt, annak keretei között lehetne működtetni. Az elkészült üzleti terv egyébként nagyon kedvező piaci felfutást prognosztizál.

Hasonló terület egyébként a volt laktanya. Ennek szintén városi kezelés alatt kell lennie. Erről is egyeztetünk, de a jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlant a hatályos szabályok szerint csak köztemetőnek lehetne használni. Ez nonszensz.

Milyen a város pénzügyi helyzete? Korábban a pécelinfo.-n is írtunk arról, hogy hónapokig nem volt könyvelés. Másrészt az állami finanszírozás is jelentősen átalakult.

A könyvelés már rendben van. Több pénzügyi vezetője volt a városnak, most értünk révbe. Mostanra elmondhatom, hogy rendbe tettük az elmúlt tizenöt év hiányosságait. Az ügyben feljelentést tettem, ez a vizsgálat hamarosan zárul, az ügyészség eddig nem állapított meg bűncselekményt. A hivatal későn jelezte nekem a problémákat, ezért személyi cserékre volt szükség.

Hogy alakul az állami finanszírozás?

Nehéz ezt számokkal érzékeltetni, de látni kell, hogy miközben az állam több feladatot is elvett a várostól, a finanszírozást is jelentősen megkurtította. Időközben az állam is belátta, hogy alulfinanszírozottak az önkormányzatok, ezért külön címen pályázatot hirdetett a kieső bevételek pótlására. Ezen a pályázaton közel 400 millió forintot igényeltünk. Idén várható még döntés és a pénz is idén jöhet be. Ez a pénz kell a város működtetéséhez, ahhoz, hogy jövő tavaszig, az adófizetési időszakig fenn tudjuk tartani a mindennapi működést.

Mi a helyzet a bevételekkel, ha már a kiadások csökkennek?

Az állam gyakran hivatkozik arra, hogy az önkormányzatok bátran vessenek ki újabb adókat. De hát mi ezt nem engedhetjük meg magunknak. Újabb vállalkozások betelepítésére van szükség.

Az utóbbi hetekben intenzív tárgyalásba kezdtünk egy török befektetővel, aki a termál területen hajtana végre beruházást. Elsősorban lakás célra lehetne hasznosítani a területet, de még nem zárultak le az egyeztetések.

Ezzel nem ugyanaz lenne a probléma, mint a korábbi intenzív lakásépítésekkel, hogy a város infrastruktúrája nem bírja ezt el?

Ez a beruházás úgy valósulna meg, hogy a megfelelő infrastruktúra is ki lenne építve hozzá, például óvoda vagy bölcsőde.

Most kerül a testület elé egy útépítési projekt. A beruházás az Apáca domb több utcáját érinti (az előterjesztés itt található). Hogy tud ez a projekt megvalósulni?

Korábban is azt mondtuk, hogy lakossági hozzájárulás nélkül nem valósulhat meg útépítés és itt is lakossági összefogással indult a kezdeményezés. Ez az utca egy rendkívül rossz állapotban lévő utca. A műszaki osztály felmérte a város útjait és prioritási sorrendet állított föl, a Csatári utca alsó szakasza, ami járhatatlan, hasonlóan gyors beavatkozást igényel.

Egy új eljárást próbálunk ki, amelyben a betonút közepén lesz a vízelvezetés. Ezt az eljárást lehetne használni más meredekebb utcákban is.

Tudom, hogy sokan elégedetlenkednek majd, hogy a polgármester utcája is érintett, de had fordítsam meg a kérdést. Miért az az utca kerüljön hátrányba amelyikben a polgármester lakik.

A mostani projektben megközelítőleg 70 százalékos az önkormányzati hozzájárulás mértéke. Van esély hasonló mértékű önkormányzati hozzájárulásra más utcákban is?

Ez több dologtól függ. A most érintett szakaszokon például kevés ingatlan található, az út viszont már lassan járhatatlan. Lakossági hozzájárulás nélkül azonban nem megy. Ha lakossági megkeresés érkezik, ahol már építőközösséget is létrehoztak, az önkormányzat minden támogatást megad.

Az úgynevezett vis maior keretből egyébként kisebb javításokat el tudtunk végezni az utóbbi hetekben, ezeket folytatjuk. A Pesti út felújításából maradt mart aszfaltot pedig depózzuk, ez szintén a város rendelkezésére áll. Ebből több utca járhatóságán tudunk javítani, de látni kell, hogy ez nem lehet végleges megoldás.

A városban nagyon nehézkes reggelente a közlekedés az iskolák környékén. Mit lehet ezzel kezdeni?

Messzebbről kezdeném. A rendőrséggel jelenleg jó és szoros az együttműködés. Mikor a péceli rendőrörsről jelezték, hogy kevés az ember, gyorsan sikerült kezelnünk a helyzetet és most már körzeti megbízott is van a városban. Ettől a hónaptól rendszeresen mérik a sebességet a mellékutcákban is. Havonta húsz alkalommal. Ezt nagyon fontosnak tartom.

A közlekedési morál nagyon alacsony a városban. Nem értem, hogy miért kell ahhoz ragaszkodni, hogy a gyereket az iskola kapujában tegyük ki. A Márványistálló parkolóját megnyitottuk, a Szemere iskolába már a Kórház köz felől is be lehet menni.

És mi a helyzet a Harangvirág óvoda előtti parkolással?

Még idén parkolót alakítunk ki, ehhez a kereszteződést is kicsit átalakítjuk, hogy a gyerekekkel ne kelljen az úton átkelni. Mivel önkormányzati feladatot ellátó intézmény, indokolt az önkormányzati hozzájárulás. Közvetlenül az óvoda előtt lesznek a parkolóhelyek.

Egy év múlva lesznek a választások. Indul a következő ciklusban?

Igen, ismét függetlenként indulok a megmérettetésen. Sokat tanultam az elmúlt években. A polgármesterség egy szakma, amit időbe telik elsajátítani. Most érzem, hogy egy jó csapat áll mögöttem.

Sok emberrel találkozok naponta, fogadóórám alatt is sokan megkeresnek és mondják, hogy örülnek, hogy most rend és béke van a városban. Ilyen környezetben tudnak a civilek is aktívabbak lenni, elég a város virágosítására, körforgalom rendben tartására gondolni.

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Október 22., Kedd, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!