Programok Egyéb programok A magyar orvosi nyelv története

A magyar orvosi nyelv története

A Karsai Zsigmond Baráti Társaság / Péceli Olvasókör tisztelettel meghívja 2017. november 14-én (kedd) tartandó összejövetelére.
Helyszíne: Lázár Ervin Városi Könyvtár és Művelődési Ház, Pécel, Isaszegi út 3., kezdete: 18 óra.
Vendégünk: Keszler Borbála MTA doktor, nyelvészprofesszor.
Előadásának címe: A magyar orvosi nyelv története.

„Ki a nyelvész? Az, aki hivatásszerűen foglalkozik nyelvi kérdésekkel. Nyelvészalkat nincsen. A nyelvész jellemző tulajdonságai olyanok, mint bármely más tudományág művelőié. […] Az egyetemen néhány kiváló tanár (Abaffy Erzsébet, Bárczi Géza, Fábián Pál, Benkő Loránd) megszerettette velem a nyelvészetet. Logikát láttam benne, mint korábban kedvenc tárgyamban, a matematikában.” A magyar nyelvész pályaképek c. kötet bevezető Önvallomásában írja ezt magáról vendégünk, akinek kutatási témái (A magyar írásjelhasználat és grammatika alapjai…; A magyar leíró grammatika, stb.) között ott találjuk előadása címét is.
Tapasztalatból tudhatjuk, hogy az orvos-páciens viszonyban milyen fontos szerepe van az érthető eligazításnak, az orvosok együttműködésében pedig az egyértelmű betegségleírásnak. Vajon a hazai orvoslás legrégibb korától egészen a XVIII. századig miként jelent meg ez orvosi nyelvezetünkben, s érezhetők-e ennek hatásai akár manapság is?
Az előadás utáni beszélgetés lehetőséget ad arra is, hogy közelebb kerüljön hozzánk a sokak számára elvontnak tűnő nyelvtudomány.

Szeretettel várjuk minden kedves barátunkat.

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2020. Május 25., Hétfő, Orbán napja van. Holnap Fülöp és Evelin napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!

Hirdetés

Hirdetés