Programok Egyéb programok A család titka egykor és most

A család titka egykor és most

A Karsai Zsigmond Baráti Társaság / Péceli Olvasókör tisztelettel meghívja 2019. 2019. április 2-án (kedd) tartandó összejövetelére. Helyszín: Lázár Ervin Városi Könyvtár és Művelődési Ház (Pécel, Isaszegi út 3.), kezdete 18 óra.

Vendégünk:

Lányi Gusztáv docens: A család titka egykor és most (pszichohistóriai és társaslélektani elemzés).


Lányi Gusztáv az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalmi Kapcsolatok Intézete Szociálpszichológiai Tanszékének tudós kutatója így foglalja össze előadása tárgyát:

„Nem valami misztikus „titkot” fogok feltárni, hanem csak ezt a kérdést igyekszem körbejárni: hová tűntek a férfiak? Ám ha ezt a kérdést nem valamiféle bulvársajtóban virító szalagcímbe képzeljük, hanem valódi társadalmi és pszichológiai problémának gondoljuk, akkor legalább ezeket a kérdéseket érdemes megvizsgálnunk:

1. A család hagyományos funkcióinak leépülése/elvesztése vajon végzetes modernizációs folyamat? Ha igen, akkor (mégis) miért nem?
2. A modernizáció történeti-szociológiai folyamataiban kialakult nukleáris család disz/funkciói a „fejlődés” és/vagy inkább a „bomlás” irányába mutatnak-e?
3. A pszichohistóriai elemzés ugyanakkor ezt a történeti-szociológiai folyamatot mintegy belülről – a „lélek” pszichológiai perspektívájából – vizsgálja.
4. Elemzésem középpontjába a tekintélyvesztés diagnosztizálását állítom.
5. Terápiás javaslatom, vagyis inkább ilyen szándékú kérdésem: a család bibliai (ó- és újtestamentumi) konfliktusartikulálási és -kezelési módjai/mintái vajon milyen példával szolgálhatnak a posztmodernitás kor- és korszakában?

Szeretettel várjuk minden kedves barátunkat.

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Július 20., Szombat, Illés napja van. Holnap Dániel és Daniella napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!

Hirdetés

Hirdetés